Londen onthult grootste Europese elektrische busvloot

Elektrische, BYD, Londen

Londen zal voortaan jaarlijks de CO2-uitstoot met 700 ton verminderen door met vijftig elektrische bussen te gaan rijden door de stad. Dit maakte de loco-burgemeester van Londen bekend bij de onthulling van de 51 nieuwe bussen vorige week, waarmee de Britse hoofdstad de grootste elektrische busvloot in Europa heeft. De bussen gaan rijden op twee specifieke lijnen door de hoofdstad. “Deze twee elektrische buslijnen door het hart van Londen zijn weer een stap richting het einde van conventionele dieselbussen op onze wegen”, aldus de Londense burgemeester Sadiq Khan. 

Het gaat hier om bussen die zijn gebouwd en geleverd door busfabrikant BYD en ADL. Deze levering is een eerste stap in de realisatie van de ambitie van Londen om in 2020 alle 300 enkeldeksbussen volledig zero emissie te laten rijden en in 2019 alle dubbeldekkers op diesel te hebben vervangen door hybride bussen.

Transport for London-lijnen

De bussen gaan rijden op twee Transport for London-lijnen, namelijk lijn 507 en 521.  Aan het einde van het jaar zullen op deze lijnen alleen nog volledig elektrische bussen rijden. Directeur van Transport for London, Leon Daniels: “Dit zijn de eerste twee elektrische buslijnen die door het hart van de hoofdstad gaan. Dit betekent een betere luchtkwaliteit en meer reiscomfort voor

De aanschaf van deze vijftig bussen is het resultaat van een pilot met twee BYD-bussen in de stad die hier drie jaar hebben gereden. Tijdens die test bleek dat de bussen in staat zijn diensten van 16 uur te rijden zonder dat er tussentijds geladen hoeft te worden.

De CO2-uitstoot zal hierdoor met ongeveer 40 procent verminderen. “Deze besparingen zullen in de komende jaren verder toenemen als het elektriciteitsnetwerk in het Verenigd Koninkrijk overstapt naar koolstofarme energiebronnen”, aldus BYD. Overigens is het niet de grootste vloot elektrische bussen ter wereld. Dit is de stad Shenzen, de ’thuisstad’ van busfabrikant BYD.

Interieur

De bussen kunnen geladen worden in de busremise op Waterloo en bij het Mandela Way depot. In Waterloo heeft BYD 43 oplaadpunten geleverd, waar 46 bussen geladen kunnen worden. In het depot nabij Mandela Way kunnen vijf bussen worden gestald en daar zijn 5 laadpunten geplaatst.

De nieuwe bussen zijn uitgerust met een lichtgewicht aluminium carrosserie en hebben allerlei voorzieningen zoals USB-aansluitingen en sfeerverlichting. Er is ruimte voor 90 passagiers, waarvan 21 zitplaatsen. De bussen zijn bovendien uitgerust met een zogenaamd regeneratief remsysteem dat bij remmen energie terugwint in de batterij.

BYD voert momenteel ook tests uit met ’s werelds eerste volledig elektrische dubbeldeks bus. Ook in Nederland rijden er enkele bussen van BYD rond, namelijk op Schiphol en op Schiermonnikoog.

BusVision, banner

BYD geeft een workshop over elektrische bussen en overnight charging op BusVision, 12 – 13 oktober in Expo Houten. Registreer je nu. 

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.