Bussen in Almere rijden dinsdagochtend niet vanwege staking

NIEUWEGEIN – Een reiziger stapt de bus in. Busmaatschappijen nemen volgens FNV Bondgenoten nog onvoldoende maatregelen om hun chauffeurs te beschermen. En dat terwijl het…

Buschauffeurs en FNV Streekvervoer staken dinsdagochtend in Almere om bij vervoerder Connexxion extra maatregelen af te dwingen die de sociale veiligheid van de buschauffeurs moet vergroten. Hoewel Connexxion nog een kort geding had aangespannen om de staking te verbieden, was de rechter het eens met de vakbond. Daarom mag de staking doorgaan en rijden er tijdens de ochtendspits geen bussen.

Connexxion wilde dat de rechter de staking zou verbieden, omdat hierdoor te veel reizigers gedupeerd zouden worden. De rechter leek het echter eens te zijn met de FNV en vond dat het algemeen belang voor het belang van Connexxion ging.

Sociale veiligheid

De actie is bedoeld om de grote hoeveelheid overvallen, de overlast en het aantal zwartrijders in Almere aan de kaak te stellen. Volgens de vakbond is de werksituatie voor buschauffeurs in Almere erg onveilig. “De buschauffeurs voeren actie voor meer veiligheid voor de werknemer en de reiziger”, aldus Jan Heilig van de FNV. “De chauffeurs eisen meer toezicht dat overvallen, overlast en zwartrijden tegengaat.”

De buschauffeurs hebben een ultimatum gesteld aan de gemeente Almere. Ze willen dat het contante geld verdwijnt uit de bus en willen dat er toegangspoortjes bij de achterdeuren, een veiligheidsruit en meer toezichthouders komen. Volgens FNV kan de gemeente Almere sociale veiligheid op de bus als basis opnemen in het bestek van de nieuwe concessie voor de periode 2018-2027. Heilig: “De gemeente Almere kan deze actie en vervolgacties voorkomen door de eisen van de buschauffeurs in te willigen. Almere heeft de sleutel tot een veilig busvervoer in handen.”

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.