Buschauffeurs in Almere willen staken voor betere veiligheid

NIEUWEGEIN – Een reiziger stapt de bus in. Busmaatschappijen nemen volgens FNV Bondgenoten nog onvoldoende maatregelen om hun chauffeurs te beschermen. En dat terwijl het…

Buschauffeurs in Almere en FNV Streekvervoer hebben de gemeente Almere een ultimatum gesteld om maatregelen te nemen waarmee de sociale veiligheid verhoogd wordt. Wanneer de gemeente niet aan dit ultimatum voldoet, gaan de chauffeurs op dinsdag 5 april tijdens de ochtendspits staken. De chauffeurs en FNV Streekvervoer vinden dat de nood voor aanvullende maatregelen in Almere heel hoog is, omdat berovingen, bedreigingen en gewelddadige incidenten in deze stad nog vaker voorkomen dan elders. 

De FNV had al eerder aan de gemeente Almere gevraagd om sociale veiligheid op te nemen in het bestek van de nieuwe concessie. De nieuwe concessie duurt van 2018 tot 2027. Maar de gemeente heeft de voorstellen van de vakbond niet op willen nemen.

Eisen

De chauffeurs willen dat de gemeente Almere eisen ter verbetering van de sociale veiligheid opstelt, waaraan de vervoerder met het ingaan van de nieuwe concessie in 2018 verplicht moet voldoen. Ten eerste moet al het contante geld uit de bus verdwijnen. Volgens de chauffeurs is het best mogelijk dat losse kaartjes vanaf 2018 louter nog maar elektronisch, dus ofwel met bankpas of mobiele telefoon, betaald kunnen worden. Vervoerder Arriva heeft namelijk dinsdag al toegezegd contant geld uit de bus te gaan weren. “Dit is de enige manier om het risico op overvallen tot 0 te reduceren”, aldus vakbond FNV.

Tevens zouden de achterdeuren van de bussen voorzien moeten worden van toegangspoortjes, zodat alleen passagiers met een OV-chipkaart achterin in kunnen stappen. Hiermee hopen de chauffeurs het aantal zwartrijders flink te beperken. Verder willen de chauffeurs dat de bussen worden uitgerust met een veiligheidsruit, dat uitgeschoven kan worden wanneer chauffeurs fysiek belaagd worden en er moeten 45 veiligheidsmedewerkers aangesteld worden om goed toezicht te kunnen houden. Daarvoor heeft de gemeente al één miljoen euro uitgetrokken, maar dat bedrag is volgens de vakbond ontoereikend om deze toezichthouders te kunnen aanstellen.

Voorstellen

De vakbonden en de chauffeurs zouden graag zien dat de gemeente Almere alsnog deze voorstellen opneemt in het bestek voor de nieuwe concessie. De gemeente heeft tot maandag 4 april, 11.00 ’s ochtends om te reageren op het ultimatum dat is gesteld. Wanneer de gemeente niet ingaat op dit ultimatum, zullen de chauffeurs gaan staken.

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.