‘Stagiaires inzetten voor data-analyse OV-bedrijven’

Studenten kunnen OV-bedrijven helpen met het analyseren van data en snel inspelen op nieuwe ontwikkelingen in de markt. De enorme hoeveelheid data maakt dat OV-ondernemingen soms door de bomen het bos niet meer zien. Jongeren kunnen doorgaans beter uit de voeten met data en kunnen dit toepassen in het verbeteren van de bedrijfsvoering. Dat zegt juryvoorzitter Niels van Oort van de Stagebegeleider van het Jaar verkiezing die op 10 november door Railforum wordt georganiseerd.

Railforum vraagt met de verkiezing aandacht voor het belang van goede stageplekken binnen de openbaar vervoersector. Railforum vond het daarom hoog tijd om de stagebegeleiders in de OV-branche in het zonnetje te zetten met deze verkiezing. Op 10 november wordt bekendgemaakt wie de titel Stagebegeleider van het Jaar krijgt.

Verkiezing

De genomineerden voor de Stagebegeleider van het Jaar verkiezing zijn brand en reputatie-manager Bob Bohlander van NS, materieelmanager SLT Peter Coster van NedTrain, manager virtueel bouwen René Dorleijn van Movares, acountmanager rail Jan van der Heide van Pilz, vervoerontwikkelaar Jeroen Henstra RET, senior adviseur Rail André Hirdes van Grontmij, analist Rob van Kampen van NS, projectleider informatiemanagement Irene Portier van Movares, lector Jan Willem Proper van de NHTV, manager SMART technologies Richard van Ordina, projectmanager Nicole van der Velden van Movares en verkeersanalist Vincent Weeda van ProRail.

Stagiairs stuurden de afgelopen maanden aanbevelingen over hun begeleider naar de jury. Voorzitter Van Oort is onderzoeker aan de TU Delft en OV adviseur bij Goudappel Coffeng. In de afgelopen jaren begeleidde hij veel studenten van de TU Delft tijdens hun onderzoekstage en merkte hoe goed zij van nut kunnen zijn voor de sector.

Reizigers

Van Oort: “In de spoorsector zijn er bijvoorbeeld veel vragen over de betrouwbaarheid in de keten. We onderzoeken reizigersgedrag om vervolgens een product of dienst aan te bieden. Om dit te kunnen doen, moet je eerst weten hoe een reiziger in elkaar zit. Studenten zijn vaak ook reizigers en hebben vaak een verfrissende blik op het openbaar vervoer.”

Als voorbeeld noemt Van Oort een onderzoek dat is gedaan door student Aaron Lee van de TU Delft voor HTM. “Aaron onderzocht hoe de aansluiting tussen treinen en trams in Den Haag verder kan worden verbeterd. Hij schreef een afstudeerrapport waarin aanbevelingen worden gedaan over hoe de dienstregeling zo aangepast kan worden dat het OV beter op elkaar aansluit. Dit is ook in de praktijk toegepast.”

Big data

Een ander onderzoek dat Van Oort begeleidde is de studie van Judith Brand bij de Stadsregio Amsterdam. “Judith deed onderzoek naar HOV-buslijnen in Amsterdam en de rol die de fiets kan vervullen als deur tot deur oplossing. Uit het onderzoek bleek dat reizigers bereid zijn om wat verder te fietsen als er beter en sneller openbaar vervoer wordt geboden. Dit betekent dat vervoerders de snelheid en frequentie kunnen verhogen, waardoor reizigers meer kwaliteit krijgen voor dezelfde prijs.”

“Jongeren groeien op met apps en technische studenten zitten tijdens hun studie bovenop big data. Zij zijn daar veel scherper in dan wij. Stagiairs kunnen door hun open houding ten opzichte van technologie en hun frisse blik een goede bijdrage leveren aan de ontwikkelingen binnen OV-bedrijven.”

Urban Mobility Lab

Hoogleraar Hans van Lint van de TU Delft en het AMS Institute geeft tijdens de Stagebegeleider van het Jaar verkiezing een presentatie over het Urban Mobility Lab. In dit laboratorium in Amsterdam wordt alle mobiliteitsdata verzameld om de mobilist beter te kunnen begrijpen. Voormalig NS-topman Aad Veenman zal benadrukken dat een stageplek een goed samenspel vereist tussen het onderwijs en het bedrijfsleven.

Bij de aansluitende netwerkborrel kunnen studenten, studiebegeleiders, docenten, stagebegeleiders en OV-bedrijven met elkaar in gesprek over de mogelijkheden van een stageplek. De Stagebegeleider van het Jaar verkiezing vindt op 10 november om 16.30 uur plaats bij Railforum aan het Moreelsepark 65 in Utrecht. Aanmelden kan via de website van Railforum.

Marieke van Gompel

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.