Londen krijgt grootste vloot elektrische bussen van Europa

Londen krijgt in één klap de grootste vloot elektrische stadsbussen van Europa. Vanaf augustus 2016 gaan op buslijnen 507 en 521 tussen Waterloo en Victoria 51 bussen rijden onder de vlag van Go-Ahead London, de vervoerder die namens overheidsdienst Transport for Londen het busvervoer in de Britse hoofdstad verzorgt.

De bussen worden geleverd door de Chinese fabrikant BYD en het Britse Alexander Dennis Limited (ADL), die voor de deal ter waarde van 19 miljoen pond een samenwerking zijn aangegaan. De order maakt deel uit van het plan van Transport for London (TfL) om alle enkeldeksbussen in Londen emissievrij te hebben in 2020. In elke bus passen negentig passagiers.

Emissievrij

De voertuigen worden gebouwd op een BYD-chassis en aangedreven door een elektrische aandrijflijn van dezelfde fabrikant. ADL is verantwoordelijk voor de carrosserie en inrichting. Uitgangspunt is het ontwerp van de Enviro200-bus van ADL, een middelgrote bus die onder andere in gebruik is in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Australië, Hong Kong, Maleisië en Nieuw Zeeland. Ook op Schiermonnikoog rijden er een paar.

Richard Harrington, Engineering Director van Go-Ahead Londen: “We zijn zeer verheugd deze order geplaatst te hebben en zijn ervan overtuigd dat BYD en ADL precies zullen leveren wat zij beloofd hebben: ’s werelds meest geavanceerde, emissievrije en volledige elektrische bussenvloot, die voldoet aan de strenge emissie-eisen die aan het openbaar vervoer in Londen worden gesteld.”

Onderhoudsprogramma

De deal omvat ook een reparatie- en onderhoudsprogramma voor de looptijd van het contract. Als aandrijving bevatten de bussen ijzer-fosfaatbatterijen van BYD. Volgens de Chinese busbouwer rijden wereldwijd al 3500 elektrische bussen van de fabrikant. “Onze diepgaande ervaring in zowel batterijtechnologie als in batterijmanagementsystemen en aandrijflijncomponenten is noodzakelijk om een ongeëvenaarde actieradius en betrouwbaarheid te garanderen”, aldus algemeen directeur Isbrand Ho van BYD Europe. De Londense bussen kunnen zo’n 250 kilometer afleggen op één lading.

BYD staat voor Build Your Dreams en is groot geworden met de productie van oplaadbare batterijen. Het Europese kantoor van de Chinese fabrikant staat in Rotterdam. Onlangs kondigde het bedrijf aan in Europa uit te willen breiden. Ook moet er een fabriek in Groot-Brittannië komen. Wereldwijd werken 190.000 mensen voor het bedrijf. ADL is fabrikant van bussen en touringcars en met name bekend in Groot-Brittanië.

Routemaster

Hoewel het in het geval van de Enviro200 om enkeldeks bussen gaat, is Londen natuurlijk met name bekend om de iconische rode dubbeldekkerbus, de Routemaster. In 2012 deed een nieuw hybride model zijn intrede onder auspiciën van burgemeester Boris Johnson.

Onlangs publiceerde de BBC nog een artikel waaruit bleek dat tachtig van de tweehonderd nieuwe bussen enkel op diesel rijden vanwege problemen met de batterijen. Alle tweehonderd zullen binnen de garantietermijn worden uitgerust met nieuwe batterijen.

Auteur: admin

2 reacties op “Londen krijgt grootste vloot elektrische bussen van Europa”

Martijn van Best|03.08.15|09:15

Klinkt interessant Arnoud, als je meer informatie hebt, mag je dat zeker sturen naar redactie AT ovpro.nl.

Arnaud van der Sluis|01.08.15|15:23

Vanaf september 2015 laden de eerste elektrische bussen van ADL inductief bij in London van Proov IPT. Meer mensen in de Dubbeldekker, grotere actieradius en goedkopere bus.