Amsterdamse bussen over tien jaar volledig uitstootvrij

Zero Emissie bus GVB

Alle bussen in Amsterdam stoten in 2025 geen schadelijke stoffen meer uit. De volledige vloot moet namelijk binnen tien jaar door elektriciteit of waterstof aangedreven worden. Ook de ponten op het IJ moeten elektrisch gaan varen. Dat hebben vervoerder GVB en het plaatselijke gemeentebestuur afgesproken.

Over twee jaar moeten er al veertig elektrische bussen rondrijden in de hoofdstad. Daarnaast moeten op diverse plekken zonnepanelen worden bevestigd, bijvoorbeeld op bushokjes.

Waterstof

Doordat volledig elektrisch of op waterstof wordt gereden, moet de luchtkwaliteit verbeteren in Amsterdam. Nu nog rijdt een groot deel van de vloot op diesel, dat diverse schadelijke stoffen uitstoot, bijvoorbeeld fijnstof.

Ook andere gemeentes voeren soortgelijk beleid. Zo hebben Utrecht en Maastricht stappen gezet met elektrische bussen en rijdt in Arnhem de trolleybus al sinds jaar en dag op elektriciteit.

Auteur: Tom van Gurp

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.