Berliner Verkehrsbetriebe neemt eerste lichtgewicht VDL Citea’s LLE in gebruik

VDL Citea LLE BVG, stadsbus, Berlijn

BVG (Berliner Verkehrsbetriebe) heeft de VDL Citea LLE als nieuwe openbaarvervoerbus voor de stad Berlijn gepresenteerd. Na een 2-jarige testfase heeft de BVG in de zomer van 2014 een order van 236 Citea’s LLE bij VDL Bus & Coach geplaatst. De eerste 40 Citea’s van deze order zullen vanaf begin februari 2015 in met name het zuidwesten van Berlijn ingezet worden.

“De nieuwe bussen van VDL zijn een uitstekende aanvulling op ons wagenpark. Wij moderniseren ons wagenpark niet alleen om over de nieuwste technieken te beschikken, maar ook om het openbaarvervoer milieuvriendelijker te maken. We investeren 60,8 miljoen euro in de VDL-bussen om de inwoners van Berlijn ook in de toekomst op betrouwbare en comfortabele wijze te kunnen vervoeren”, aldus Dr. Sigrid Evelyn Nikutta, voorzitter van de raad van bestuur bij BVG en directeur Exploitatie.

VDL Citea LLE

Bij de VDL-bussen met een lichtgewichtconstructie ligt de focus op vermindering van het brandstofverbruik en de daaruit voortvloeiende emissiereductie. Daarbij voldoen de bussen uiteraard nog steeds aan de hoogste veiligheidsnormen.

De Citea LLE heeft een eigengewicht van ca. 9 ton en verbruikt volgens de eigen ervaringen van BVG tot 20% minder diesel dan vergelijkbare producten en stoot per jaar, per voertuig zo’n 18 ton minder schadelijke stoffen uit. De combinatie VDL Citea LLE Euro 6 en een verbruiksreductie van 20% zorgt er bovendien voor dat de emissie van stikstofoxiden met 95% vermindert. De Citea voldoet daarmee aan de verwachtingen die aan voertuigen met hybridetechniek gesteld worden, zonder dat hogere kosten voor deze techniek en bijvoorbeeld voor werkplaatsen en infrastructuur moeten worden gemaakt.

CO2

De BVG zet daarmee een grote stap met betrekking tot het realiseren van haar ondernemingsdoel om in de periode 2010 tot 2020 de uitstoot van CO2 met 20% te verlagen en het ondersteunt de plannen van de stadsregering van Berlijn om de stad voor het jaar 2050 klimaatneutraal te maken.

De Citea’s LLE voor BVG zijn uitgevoerd met 38 zit- en 32 staanplaatsen. Het interieur oogt licht en uitnodigend. Het verloop van de rit is dankzij een contrastrijke zwart-wit led-bestemmingsaanduider ook voor slechtziende mensen beter zichtbaar. Zij worden verder door een akoestisch signaal geattendeerd op het feit dat de halteknop is ingedrukt.

Lagevloer

De lagevloerconstructie bij de in- en uitstapdeuren zorgt voor een optimale toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers en passagiers met kinderwagens. Om het in- en uitstappen nog makkelijker te maken verlaagt de VDL Citea zich bij de haltes gelijkmatig in zijn geheel. De doorstroom wordt vergroot doordat er geen podesten zijn tussen de in- en de uitstap.

BVG exploiteert het openbaar vervoernetwerk in Berlijn en omgeving. Momenteel worden meer dan 1.300 bussen ingezet, die samen met de tram en de metro jaarlijks ca. 970 miljoen passagiers naar hun bestemming brengen. Daarmee zijn de Berliner Verkehrsbetriebe de grootste exploitant van stadsbussen in het Duitstalige gebied (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland). Elk jaar leggen de bussen, trams en metro’s van de BVG een afstand af van meer dan 125 miljoen kilometer, omgerekend is dat dagelijks ca. 8,5 keer de wereld rond.

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Berliner Verkehrsbetriebe neemt eerste lichtgewicht VDL Citea’s LLE in gebruik”

Hans Dol|04.02.15|17:57

is dit voor regio ijmond?