HTM verliest Wmo-vervoer Den Haag aan Connexxion

connexxion, leerlingenvervoer, taxibus

Vervoersbedrijf Connexxion heeft de aanbesteding gewonnen voor het Taxibus-vervoer (Wmo-vervoer) in Den Haag. Per 1 juni 2015 zal Connexxion van start gaan. Dat betekent dat huidige vervoerder HTM de opdracht kwijtraakt. Connexxion zal onder meer Wmo-reizigers helpen om gebruik te maken van het openbaar vervoer, bijvoorbeeld door trainingen en assistentie door vrijwilligers. 

Het gaat nog om een voorlopige gunning, het contract wordt 30 januari getekend als de Alcatel-periode is verstreken. Dat meldt de Haagse wethouder Karsten Klein in een brief aan de gemeenteraad.

Gunningscriteria

Er hadden in totaal vier taxibedrijven ingeschreven op de opdracht. Op basis van de door het college geformuleerde kwaliteitscriteria, vastgelegd in selectie- en gunningscriteria in het bestek, is Connexxion Taxi Services BV als beste uit de aanbesteding gekomen.

“Connexxion heeft een kwalitatief goede inschrijving voor de beste prijs gedaan. Hoewel jarenlange ervaring met HTM tot tevredenheid heeft gestemd, zal worden overgestapt op deze nieuwe vervoerder. Connexxion heeft meer dan voldoende ervaring in onze regio maar ook innovatieve ideeën (en gerealiseerde toepassingen) die het niveau van het Wmo-vervoer naar een hoger niveau kunnen tillen”, zegt wethouder Klein.

Den Haag

Connexxion heeft in zijn aanbieding een aantal keuzes gemaakt die op waardering van de gemeente Den Haag kunnen rekenen. Zo worden wmo’ers geholpen om met het openbaar vervoer te reizen, door de inzet van trainingen en vrijwilligers. En Connexxion zal samen met de gemeente een vervoerspanel inrichten. Hiermee worden Haagse burgers meer betrokken bij het beleid en de uitvoering van de Taxibus.

Ook biedt Connexxion een app aan waarmee Taxibusreizigers hun ritten kunnen reserveren. En in zorginstellingen zullen Taxipoints geplaatst worden, waar reizigers eenvoudig hun terugrit kunnen boeken, bijvoorbeeld na het bezoek aan een ziekenhuis. “Hiermee komt een einde aan de onzekerheid die nu geregeld voorkomt als een afspraak bij een specialist uitloopt waardoor de reeds bestelde Taxibus niet meer gehaald kan worden”, meldt Klein.

Connexxion

Daarbij informeert Connexxion realtime waar de Taxibus is en wanneer deze voorrijdt. Indien de Taxibus te laat dreigt te arriveren, wordt de rit overgeboekt naar een ander voertuig, of neemt de centrale contact op met de reiziger. Hiermee wordt ongerustheid of twijfel bij de reiziger voorkomen.

Klein: “Connexxion zet in om minimaal 9% social return te realiseren. Ook dit is hoger dan het door het college gevraagde minimum percentage van 2,5%. Connexxion werkt reeds samen met de Haeghe Groep en het Werkgeversservicepunt.”

Haaglanden

Connexxion voert op dit moment ook al het leerlingenvervoer en het RegioTaxi-vervoer uit in de regio Haaglanden. Dat is een vorm van openbaar vervoer. Een taxi voor een prijs die tussen die van het gewone openbaar vervoer en de taxi ligt. Daar komt het Taxibus-vervoer nu bij.

“Ik spreek de verwachting uit dat met deze nieuwe aanbieder het Taxibusvervoer voor de Haagse burger op een onveranderd hoog niveau blijft”, aldus de wethouder.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “HTM verliest Wmo-vervoer Den Haag aan Connexxion”

sinaasappel|16.01.15|10:58

wmo vervoer 2.0 mooie stap voor connexxion