VDL levert 164 bussen aan Arriva voor Brabantse concessies

Willem van der Leegte, directeur VDL, Ruud van Heugten, gedeputeerde provincie Noord-Brabant, Anne Hettinga, directeur Arriva

Arriva en VDL Bus and Coach hebben vrijdag in Breda het leverings- en onderhoudscontract ondertekend voor 164 nieuwe bussen. Deze bussen gaan met ingang van 14 december in Oost- en West-Brabant rijden bij de start van de nieuwe OV-concessies. Het contract voor de bussen heeft een totale waarde van ruim 67 miljoen euro. Gedeputeerde Mobiliteit Ruud van Heugten van de provincie Noord-Brabant was ook bij de ondertekening van het contract aanwezig.

Een onderhoudscontract maakt ook deel uit van overeenkomst. Dat betekent dat VDL tijdens de duur van de concessie het onderhoud en de reparaties van de bussen verzorgt. De concessie Oost-Brabant heeft een duur van tien jaar en de concessie West-Brabant heeft een duur van acht jaar.

Opdracht

Directeur Anne Hettinga van Arriva en adjunct-directeur Willem van der Leegte van VDL tekenden vrijdag de leveringsovereenkomst. “We zijn er trots op dat we deze opdracht bij VDL Bus and Coach kunnen neerleggen, vooral ook omdat de bussen onderhouden worden in Brabant en daar ook grotendeels worden geproduceerd. Dit is een enorme stimulans voor de regionale werkgelegenheid. We hebben hele goede ervaringen met VDL Bus and Coach als busleverancier”, aldus Hettinga.

Van Heugten: “De nieuwe VDL-bussen zijn drie keer goed voor Brabant: een topproduct voor reiziger, goed voor het milieu en een product van eigen bodem en daardoor goed voor de werkgelegenheid”, aldus Ruud van Heugten. VDL is een Brabantse busfabrikant met het hoofdkantoor in Eindhoven.

Busmaterieel

Het overgrote deel van de opdracht bestaat uit de VDL Citea LLE-bussen. Van dit model worden 89 voertuigen geleverd. De Citea LLE is een lichtgewicht concept van een bus met lage instap die speciaal is bestemd voor de zware condities van het stads- en streekvervoer. De bussen hebben een laag brandstofgebruik en een lage CO2-uitstoot en voldoen aan de laatste emissienorm. De Citea’s LLE voor Arriva hebben een lengte van 12 meter en zijn voorzien van 43 zitplaatsen en ruimte voor zo’n 40 staanplaatsen.

Het overige deel van de bestelling betreft Citea SLF-bussen die worden ingezet in het stadsvervoer. Deze bussen met een lengte van 12 meter hebben 32 zitplaatsen bieden ook ruimte voor staande passagiers. De voertuigen hebben net als de VDL Citea LLE een lage vloer-constructie waardoor rolstoelgebruikers en passagiers met kinderwagens makkelijk kunnen instappen.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.