Coulance voor abonnementhouders bij vergeten in te checken

Inchecken OV-chipkaart
Inchecken OV-chipkaart

Vervoerders gaan straks waarschijnlijk coulanter om met abonnementhouders die in het openbaar vervoer vergeten in te checken met hun OV-chipkaart. Mensen die reizen met een abonnement dat al is afgekocht, krijgen nu nog een boete als zij vergeten in te checken. Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur gaat vervoerders vragen om de huidige coulance-regeling die voor jaarkaarthouders geldt, uit te breiden naar andere abonnementen waar vooraf al voor is betaald.

“Ik vind het ongewenst als een per ongeluk gemiste check in direct tot een boete leidt”, zo schrijft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer.

Boetes

Reizigersorganisaties spraken onlangs schande van het beboeten van reizigers met een jaar, traject-, business- en studentenkaarten voor het vergeten in te checken in de trein, bus of tram. Het CDA vroeg Mansveld of zij ervoor kan zorgen dat vervoerders reizigers met een afgekocht vervoerbewijs geen boete krijgen als ze tot drie keer per jaar vergeten in te checken.

Mansveld benadrukt dat reizigers verplicht zijn om in- en uit te checken. “Het werkt verwarrend om verschillende groepen reizigers de komende jaren verschillende boodschappen te brengen over wel of niet in- en uitchecken. Bovendien komen er stations met poortjes waar zonder in- en uitcheck geen doorgang wordt verkregen. Daarnaast kan zonder incheck geen rechten ontleend worden aan de geld terug bij vertraging-regeling.”

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “Coulance voor abonnementhouders bij vergeten in te checken”

sinaasappel|30.06.14|11:38

gewoon overal poortjes plaatsen, ben je gelijk van de zwervers en dit gezeur af.