Veerdienst EVT mag blijven varen naar Terschelling

Veerdienst EVT

Veerdienstbedrijf EVT mag voorlopig de veerdienst van en naar Terschelling blijven verzorgen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag bepaald. Het Haagse hof vernietigt de eerdere beslissing van de voorzieningenrechter.

De voorzieningenrechter Den Haag had eind vorig jaar gezegd dat de Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) de dienst op het Waddeneiland per 1 februari moest stoppen, omdat de staat bepaalde dat EVT de haveninrichtingen in Harlingen en Terschelling vanaf die datum niet meer mag gebruiken. Dat gebeurde in een kort geding dat EVT had aangespannen tegen de staat. Het bedrijf besloot daarop tot het spoedappel bij het hof. Het hof vindt dat de Nederlandse overheid onzorgvuldig was bij het opzeggen en met EVT had moeten overleggen over een andere oplossing.

Procedure

De Nederlandse overheid was van mening dat de lijn ’te dun’ is voor twee veerdiensten en vreest daarom dat rederij Doeksen hierdoor ‘omvalt’ en de veerdienst in gevaar komt. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu besloot half oktober dat de EVT niet langer op Terschelling mag varen. Zij liet donderdag weten de uitspraak van het hof te bestuderen.

EVT is een procedure tegen de staat begonnen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Het CBb heeft vragen gesteld aan het Europese Hof van Justitie in Luxemburg over de uitleg van het Europese recht. Dit betekent dat het nog een tijd zal duren, voordat het CBb uitspraak zal doen over deze concessie.

Het hof vindt het op zich terecht dat de Nederlandse overheid zich het belang aantrekt van een goede veerdienst. Tóch vindt het hof dat ‘de huuropzegging niet zorgvuldig is geweest’. Volgens het hof had de staat ‘met EVT moeten overleggen over eventuele andere oplossingen, die voor EVT minder ingrijpend zijn’. Daarnaast twijfelt het hof over de financieel-economische onderbouwing van de problemen bij TSM.

Beslissing vernietigd

Tot slot is het volgens het hof niet juist om met deze huuropzegging vooruit te lopen op de beslissing van het CBb, waar EVT zeker niet minder kansen heeft dan de Staat en TSM. Daarom heeft het hof donderdag de beslissing van de voorzieningenrechter vernietigd en geoordeeld dat EVT vanaf 1 februari 2014 kan blijven varen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.