Verkoop Veolia Transport Nederland wil nog niet vlotten

bus, Veolia

De verkoop van Veolia Transport Nederland wil nog niet vlotten. De komende maand beslist moederbedrijf Veolia Transdev of het OV-bedrijf uit de verkoop wordt gehaald. Ook is het mogelijk dat Veolia met Connexxion fuseert. Dat bevestigt directeur Manu Lageirse.

Er zijn volgens Lageirse al wel partijen die interesse toonden. Dit heeft echter nog niet tot iets concreets geleid. Op dit moment loopt een grote aanbesteding voor het busvervoer in Noord-Brabant. Hier heeft Veolia Transport ook op ingeschreven. Maar volgens Lageirse staat dat los van een eventuele verkoop.

Verkoop

Lageirse: “Als de verkoop wordt ingetrokken dan komen alle opties weer open. We kunnen als onafhankelijke partij blijven opereren. Het kan zijn dat de timing niet goed was en dat we beslissen om het bedrijf op een later moment opnieuw in de verkoop zetten. Ook een fusie met Connexxion komt dan weer in beeld.”

Moederbedrijf Veolia Transdev lijdt onder de economische crisis en heeft daarom diverse landen en bedrijven door heel Europa in de verkoop gezet. Het ligt volgens Lageirse niet aan de prestaties van Veolia Transport dat het bedrijf in de verkoop is gezet. “Ons moederbedrijf wil met de verkoop van een aantal bedrijven de schuldengraad omlaag brengen.”

Koper

FNV Bondgenoten zegt zich zorgen te maken omdat er nog geen koper is. De vakbond is bang dat als Veolia in Franse handen blijft, het moederbedrijf geen zin zal hebben om hier nog in te investeren.

 Volgens Lageirse is daar geen sprake van. “De roep van FNV is wat opportunistisch te noemen. Er is geen sprake van een risico voor minder investeringen als wij onder Transdev blijven vallen.”

Ook vreest de vakbond voor banenverlies als Veolia fuseert met het andere dochterbedrijf Connexxion. Lageirse: “Samengaan heeft altijd personele gevolgen, maar in het OV zijn die minimaal. Bovendien zal een overname door een andere vervoerder dezelfde gevolgen hebben. Er is niet zo veel synergie bij OV-bedrijven en weinig overlap op personeelsvlak. Daarom kunnen er op personeel weinig efficiencyslagen gehaald worden.”

Moederbedrijf

Veolia Environnement, het moederbedrijf van Veolia Transdev, wil zijn transporttak verkopen. Daartoe behoort ook Veolia Transport Nederland.

 Veolia Transdev is voor 50 procent in handen van Veolia Environnement en voor 50 procent van Caisse des Dépôts et Consignations.

Veolia Transdev is daarnaast eigenaar van de andere grote Nederlandse vervoerder Connexxion, maar dit deel wordt niet verkocht. Veolia Transport Nederland heeft een omzet van 305 miljoen euro en telt 3200 medewerkers.

Marieke van Gompel

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.