Stadsregio Amsterdam maakt 10 miljoen euro vrij voor vervoersprojecten

Stadsregio Amsterdam trekt 10 miljoen euro extra uit om verkeer- en vervoerprojecten sneller te realiseren. Er zijn momenteel flink wat verkeer- en vervoerprojecten die binnen de gemeenten moeilijk van de grond komen, omdat er onvoldoende eigen middelen beschikbaar zijn. De Stadsregio wil deze projecten met deze investering een extra zetje geven.

De stadsregio heeft daarvoor een ‘Hulpimpuls’ in het leven geroepen. Dat is een eenmalige regeling van tien miljoen euro die verdeeld wordt over de gemeenten op basis van inwonersaantallen. Woordvoerder Saskia Neijzing van de Stadsregio Amsterdam: “De projecten die hiervoor in aanmerking komen zijn projecten voor het wegverkeer, openbaar vervoer en maatregelen voor bijvoorbeeld verkeersveiligheid.”

Projecten

Welke projecten voor de extra investering in aanmerking komen, is nog onbekend. Neijzing: “Op 15 november beslist ons dagelijks bestuur over de toekenning van de subsidies. Daarbij wordt onder meer gekeken of de aanvraag voldoet aan het Regionale Verkeer- en Vervoerplan.”

De reacties vanuit de zestien stadsregiogemeenten zijn positief. Gemeenten hebben de afgelopen tijd voorstellen voor projecten kunnen indienen bij de Stadsregio voor de Hulpimpuls. Vrijwel alle gemeenten hebben aanvragen voor projecten ingediend. Dit varieert van het ophogen van bushaltes, de aanleg van fietsverbindingen, het inrichten van schoolzones tot vernieuwing van een brug.

Realisatie

Het gaat om nuttige en noodzakelijke regionale projecten die wachten op de volgende stap richting de uitvoering. Al in 2014 moeten de projecten in uitvoering gegaan. De projecten dienen uiterlijk in 2015 zijn gerealiseerd.

 

Auteur: Marieke van Gompel

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.