Melding invordering rijbewijs buschauffeurs niet verplicht

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie ziet geen aanleiding om justitie verplicht te stellen om vervoersbedrijven in te lichten als het rijbewijs van chauffeurs in beslag wordt genomen. Het Openbaar Ministerie (OM) beoordeelt volgens hem van geval tot geval of het nodig is om werkgevers hiervan op de hoogte te brengen. Dat zegt hij in antwoord op Kamervragen die zijn gesteld nadat een chauffeur van de RET in februari een aanrijding veroorzaakte en daarna doorreed. Toen hij werd aangehouden, kon hij geen geldig rijbewijs tonen. De RET ontsloeg de chauffeur op staande voet.

Naar aanleiding van het incident rees de vraag in Den Haag of justitie niet verplicht is om het te melden zodra het groot rijbewijs van een chauffeur wordt ingenomen. Volgens de minister mag de politie het niet aan vervoersbedrijven melden als het rijbewijs van hun chauffeur in beslag is genomen. Het OM kan hier wel toe beslissen. Voorwaarde daarvoor is dat zij verdacht of veroordeeld zijn van een feit waarbij er wordt getwijfeld of ze hun beroep nog goed kunnen uitvoeren.

Plicht

Als er een algemene meldingsplicht zou zijn dan had het incident met de chauffeur kunnen worden voorkomen, stelt woordvoerder Frouke Albers van de RET: “Het zou makkelijker zijn als we dit zouden weten. Tegelijkertijd vinden we ook dat het de plicht is van de chauffeur zelf om niet onder invloed en met de juiste papieren te rijden. De veiligheid van passagiers moet altijd voorop staan en is de verantwoordelijkheid van de chauffeur.”

“Dat wil niet zeggen dat RET niet controleert. Wij checken steekproefgewijs of onze chauffeurs een geldig rijbewijs hebben. Ook geven we ze een seintje als rijbewijzen bijna verlopen”, aldus Albers.

Misdrijf

Opstelten: “Een persoon waarvan het rijbewijs wordt ingevorderd en die toch achter het stuur wordt aangetroffen begaat een misdrijf. De verkeersveiligheid, de veiligheid van passagiers en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer zijn allen belangrijke aspecten. Als het Openbaar Ministerie aanleiding ziet om de werkgever in te lichten heeft het deze bevoegdheid.”

De chauffeur botste in februari tegen twee geparkeerde auto’s en reed daarna door. Hij werd door de politie aangehouden en onderging een blaastest. Daaruit bleek dat hij had gedronken en hij kreeg een rijverbod opgelegd. Tijdens het politieverhoor bleek dat hij geen geldig rijbewijs had.

Ontslag

De RET nam de zaak zeer hoog op en heeft de buschauffeur daarom op staande voet ontslagen.

Marieke van Gompel

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.