Gelderland wil snelle OV-verbinding Apeldoorn-Arnhem

bus, Breng, station Arnhem

Er moet een snelle directe OV-verbinding komen tussen Apeldoorn en Arnhem. Dat vinden gedeputeerde Conny Bieze van de provincie Gelderland en de bestuurders uit de regio.

 “Arnhem en Apeldoorn hebben behoefte aan een snelle, directe OV-verbinding tussen de scholen en bedrijven in de Stadsregio en de Stedendriehoek. Dat is meer dan een verbetering van de bestaande buslijn”, aldus Bieze.

De Stedendriehoek is de regio rondom de steden Apeldoorn, Deventer en Zutphen.

 Aan de hand van best practices wordt nog voor de zomer een advies uitgebracht, waarbij aandacht wordt besteed aan innovatie, de benodigde nieuwe infrastructuur, voorzieningen voor het nieuwe werken en het gebruik van duurzame energie.

Snelle OV-verbinding

Bieze: “Er is een kwaliteitssprong nodig die niet kan worden gerealiseerd op de bestaande spoorlijnen. We moeten over de schaduw van de oude sporen heenstappen en teruggaan naar het achterliggende doel: een verbeterde OV-lijn tussen Apeldoorn en Arnhem.”

Snelbus

“Een snelbus die kan doorrijden waar auto’s stilstaan, waarmee je snel en comfortabel op je werk komt en die studenten uit Apeldoorn in een half uur naar de Hogeschool van Arhem en Nijmegen brengt.”

In opdracht van de provincie zijn de mogelijkheden voor een directe spoorverbinding onderzocht. Daaruit blijkt dat met drie varianten via Zutphen en de Emperboog kunnen te weinig tijdwinst en reizigers worden gehaald.

Buiten bestaande sporen

De bestuurders zeggen nu de voorkeur te hebben voor de realisatie van een snelle, slimme en schone OV-verbinding buiten te bestaande sporen. Alleen als dat niet het geval is zal opnieuw naar de spoorverbinding worden gekeken.

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Gelderland wil snelle OV-verbinding Apeldoorn-Arnhem”

Jeffrey Leuverman|21.02.13|10:14

Wat mij betreft is de verbinding snel genoeg, maar niet comfortabel genoeg. Graag een fatsoenlijke bus met naar voren gerichte zitplaatsen die je bijvoorbeeld ook nog vooraf via internet kunt reserveren, zodat je niet steeds moet ‘vechten’ om een zitplaats. In de bus staan is nu eenmaal niet erg comfortabel.

Heimen Stoffels|20.02.13|11:47

Ja, rare overheid daar. Lijn 231 rijdt als een malle door de straten van Arnhem en Apeldoorn en een rit is maar 40 minuten en dan is er ook nog een spitsbus naar de HAN die als een malle rijdt. Maar nee, laten we een nóg snellere bus gaan invoeren en doen alsof die 231 en spitsbus niet bestaan.