Gratis OV voor jongeren en ouderen in Eindhoven blijft

Het gratis openbaar vervoer voor jongeren onder de 12 jaar en ouderen boven de 65 in Eindhoven blijft. De gemeenteraad heeft een plan afgeschoten van het college van B en W om te stoppen met de gratis voorziening. Het gratis vervoer wordt nu in ieder geval voor 2013 voortgezet.

Na een succesvolle proef van 2 jaar in 2007 en 2008 besloot de Eindhovense gemeenteraad eind 2008 samen met vervoerder Hermes het gratis busvervoer voor kinderen en senioren buiten de spits structureel in te voeren.

Doelstellingen

Daarbij waren doelstellingen geformuleerd  als een verhoging van het busgebruik, aanboren van nieuwe doelgroepen, het mobieler maken van ouderen en het terugdringen van het autogebruik.deze doelstellingen werden vrijwel allemaal ( buiten het terugdringen van het autogebruik) gehaald.

Met Hermes werden afspraken gemaakt en jaarlijks zou het budget van een half miljoen euro de kosten moeten dekken. Volgens het college van B en W is het gratis vervoer inmiddels tonnen duurder dan aanvankelijk was voorzien. Bovendien zou Hermes als vervoerder meer geld van de gemeente willen zien. Daarom wilde het college afzien van voortzetting van het gratis vervoer.

Protest

Toen dit voornemen bekend werd was dat tegen het zere been van veel Eindhovense ouderen die juist van dit gratis vervoer afhankelijk zijn. Via ouderenorganisaties ANBO en OVO werd massaal protest aangetekend. En met succes.

De gemeenteraad heeft met een kleine meerderheid gekozen om het gratis vervoer in 2013 voort te zetten. Eventuele tekorten in de Eindhovense begroting kunnen deels worden gedekt uit een overschot op de WMO-middelen.

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.