Qbuzz wint concessie stadsregio Utrecht

Qbuzz vervoersbedrijf, bus

Vervoerbedrijf Qbuzz gaat het openbaar vervoer in de stadsregio Utrecht vanaf december 2013 verzorgen. Naast Qbuzz had ook Connexxion ingeschreven voor deze concessie. Uit de beoordeling blijkt dat Qbuzz de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt voor de regio en de reiziger. Hiermee raakt GVU, dochterbedrijf van Connexxion, het Utrechtse stadsvervoer kwijt.

De nieuwe concessie voor de Stadsregio Utrecht heeft een looptijd van tien jaar en beslaat het openbaar vervoer met zowel bussen als trams, inclusief de toekomstige Uithoflijn.

Bestek

Met ingang van de nieuwe concessie, die ingaat in december 2013,  wordt de regio Utrecht het eerste gebied in Nederland met bussen die voldoen aan de zeer strenge Euro VI-milieunorm. Dit had het regiobestuur in het bestek voorgeschreven. In aanvulling daarop laat Qbuzz alle bussen rijden op schonere diesel, de zogeheten gas to Liquids -diesel (GTL).

Door het produceren van olie uit aardgas hoeven bestaande voertuigen niet aangepast te worden, maar kan er meteen GTL-diesel worden getankt. Een ander voordeel van de gas-to-liquid brandstof is dat er weinig verontreinigen in zitten in vergelijking met conventionele brandstoffen.

Qbuzz voert verder een satellietgestuurde, automatische versnellingsbak in. Deze versnellingsbak kan per locatie de uitstoot minimaliseren door zo zuinig mogelijk te schakelen of bijvoorbeeld de snelheid te begrenzen. De schoonste bussen gaan rijden in straten die op dit moment een milieuknelpunt zijn. Deze maatregelen zorgen ervoor dat de uitstoot van schadelijke stoffen per reizigerskilometer met negentig procent worden verkleind.

Beroepsmogelijkheiden

De aanbesteding van het openbaar vervoer verloopt volgens wettelijk vastgestelde procedures en de bepalingen in het bestek. De wet voorziet in beroepsmogelijkheden. In komende zes weken kan bezwaar worden gemaakt tegen het gunningsbesluit. Het nu genomen gunningsbesluit wordt onherroepelijk als binnen de bezwaarperiode geen bezwaar wordt ingediend of na afronding van die eventuele procedures.

Qbuzz won al eerder de aanbesteding voor het openbaar vervoer in de regio Utrecht. Connexxion heeft toen met succes bezwaar gemaakt tegen dit besluit. Bestuur Regio Utrecht besloot toen de aanbesteding over te doen.

Minderheidsbelang NS

Qbuzz is in april 2008 opgericht door Rob van Holten, Leon Struijk en NS. NS heeft een minderheidsbelang van 49 procent in het vervoersbedrijf.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Qbuzz wint concessie stadsregio Utrecht”

Paul Lamote|10.10.12|20:58

Gecondoleerd Utrecht.