Connexxion helpt illegalen op te pakken

Vervoersbedrijf Connexxion heeft het afgelopen jaar de politie geholpen om een dertigtal illegale werksters op te pakken. De busmaatschappij tipte de politie dat veel Afrikaanse vrouwen in Amsterdam de bus pakten en uitstapten in Bloemendaal en Heemstede en daar aan de slag gingen als werksters. De Raad van State heeft de aanhouding onrechtmatig genoemd.

Twaallf van hen zijn het land uitgezet. De dertig vrouwen kwamen uit landen als Ghana, Oeganda, Brazilië en de Filipijnen.

Uitzetting

Vier personen hebben met succes uitzetting weten te voorkomen. De Raad van State gaf hen gelijk in een procedure en noemde de aanhouding en de daaropvolgende detentie ‘onrechtmatig’. De politie had hen niet mogen aanhouden op basis van hun Afrikaanse uiterlijk, reizen met de bus en het betreden van een woning in een villawijk, meldt de Volkskrant.

Tips

Het blijkt dat de politie na tips van vervoersbedrijf Connexxion de actie startte. Buschauffeurs viel het op dat elke ochtend tientallen Afrikaanse vrouwen een bus uit Amsterdam namen en uitstapten in plaatsen als Bloemendaal en Heemstede.

De politie is daarop maandenlang wezen posten rondom de buslijnen, in samenwerking met controleurs van de busmaatschappij. Wie geen geldig kaartje had, werd aangehouden. Vrouwen die wel legaal reisden, werden na het uitstappen door politie in burger gevolgd tot ze hun werkadres, veelal een huis in een villawijk, binnengingen. Vervolgens belde de politie aan en vroeg om legitimatie.

Uitbuiting


De politie verdedigt de grote actie in de Volkskrant met het argument dat ze uitbuiting wil tegengaan. ‘Waar illegalen werken, is uitbuiting dichtbij”, zegt de chef van de Vreemdelingenpolitie in de krant. Maar het blijkt dat de politie niet heeft gekeken of er daadwerkelijk sprake is van uitbuiting.

Sommige ‘werkgevers’ van de illegale schoonmakers hebben een boete gekregen van 4.000 euro van de Arbeidsinspectie. Maar deze is ingetrokken nu de Raad van State de politie-actie onrechtmatig heeft genoemd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: admin

1 reactie op “Connexxion helpt illegalen op te pakken”

Muhab|19.02.12|16:25

Tijd voor t-shirts met draoap kotwouten’ en dan ook dat domme vlammetje boven de o. Want dat het allemaal ende stuk voor stuk kotwouten zijn is wel duidelijk. Heb je geen opleiding en geen ambisie wordt dan matennaaier bij de pliesie.