GEWELDDADIGE ZONDAG IN OV

Rotterdam: schietpartij in volle metro, gestoken in tram en dode bij metrostation

Schietpartij metro
Geschoten in metro Hoek van Holland, twee verdachten zijn inmiddels aangehouden. Foto: MediaTV

In een metro bij Hoek van Holland Haven heeft zondagmiddag een schietpartij plaatsgevonden. De politie zegt dat er meerdere kogelhulzen zijn aangetroffen in een rijtuig van de RET. Niet veel later vond er in Rotterdam een steekincident plaats in een tram. Zondagochtend overleed bij metrostation Marconiplein ook nog een persoon, vermoedelijk na een steekpartij.

In het metrovoertuig werden zondagmiddag twee lichtgewonde mannen aangetroffen. Zij zijn niet gewond geraakt door het schietincident, maar mogelijk door een opstootje even daarvoor.

MediaTV bericht dat bij het opstootje dat voorafging aan het schietincident mogelijk is gestoken. “Wonder boven wonder hebben de kogels niemand geraakt”, zegt een woordvoerder van de politie tegen persbureau ANP.

Twee aanhoudingen

Anderhalf uur na het incident heeft de politie twee mannen van 20 en 21 jaar uit Schiedam aangehouden. Tijdens de aanhouding werd een vuurwapen aangetroffen en door de politie in beslag genomen.

De schietpartij gebeurde in een metro op de Stationsweg bij station Hoek van Holland Haven. De strandmetro is onderdeel van de Hoekse Lijn, de metro van Schiedam Centrum via Rotterdam Centraal naar Hoek van Holland Strand.

Hoeveel mensen er tijdens het schietincident in het voertuig zaten weet de politie niet. Wel waren er veel getuigen, want de metro zat vanwege het strandweer bomvol. “Het is zondag, mooi weer en dit was vlak bij het strand”, aldus de politie.

Steekpartij in tram

Twee uur na de steekpartij in de metro werd er een persoon neergestoken in een tram. Dat gebeurde ter hoogte van de 1e Middellandstraat in het stadsdeel Centrum in Rotterdam.

Het slachtoffer werd door de hulpdiensten aangetroffen bij tramhalte Mathenesserplein. De ambulance heeft het slachtoffer met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

De melding van het steekincident werd even na 19.00 uur ’s avonds gedaan. De dader van het steekincident stapte na zijn daad uit de tram en wist te ontkomen voor de politie.

Dode metrostation Marconiplein

Zondagochtend was er ook al een incident bij een metrostation in Rotterdam. Daar overleed een man nabij metrostation Marconiplein in Rotterdam-Delfshaven.

De politie kreeg rond 06.00 uur een melding binnen over een zwaargewonde man. De hulpdiensten hebben nog tevergeefs geprobeerd het slachtoffer te reanimeren.

Wat er zondagochtend precies is gebeurd is onduidelijk, maar de politie gaat uit van een steekpartij. Het slachtoffer is een man van 28 jaar uit Rotterdam.

De politie zegt niet of de drie geweldsincidenten in het ov mogelijk verband met elkaar houden. Het onderzoek naar de incidenten is in volle gang, laat de politie weten.

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl