EUROVERGUNNING

ILT schorst busbedrijf na vijftig overtredingen in 24 uur

Beeld: bedrijfsauto van ILT
De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft een busbedrijf geschorst nadat er vijftig overtredingen in 24 uur werden geconstateerd. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de vergunning van een “busbedrijf in het noorden” geschorst. Het bedrijf mag de komende zes maanden geen personen vervoeren. De inspectiedienst kwam tot het besluit na een onderzoek dat werd ingesteld nadat het busbedrijf ruim vijftig overtredingen had gemaakt in 24 uur tijd. De ILT heeft niet bekend gemaakt om wat voor soort busbedrijf het gaat.

Een Eurovergunning is een verplichte ondernemersvergunning voor bus- en transportbedrijven die actief zijn in het vervoer over de weg. Bij overtredingen deelt de ILT strafpunten uit. Op basis van de grootte van het bedrijf wordt daarvoor een maximum vastgesteld. Door de meer dan vijftig gepleegde overtredingen werd het maximum in één keer overschreden, stelt de ILT in een persverklaring.

Rij- en rusttijden

Na de weginspectie heeft de ILT een onderzoek uitgevoerd waarin verder is gekeken dan enkel naar het aantal strafpunten. De geconstateerde overtredingen hebben betrekking op de rij- en rusttijden van de chauffeurs. Het was volgens de Inspectie de eerste keer dat dit onderzoek nodig was in Nederland.

Naast de schorsing van zes maanden is de vervoersmanager van de onderneming ongeschikt verklaard. Dit betekend dat de manager twee jaar lang niet als vervoersmanager mag werken. Ook moet de manager opnieuw het examen vakbekwaamheid halen.

Structurele maatregelen

De ILT heeft onderzocht in hoeverre het busbedrijf structurele maatregelen heeft genomen om te voorkomen dat in de toekomst opnieuw overtredingen worden gepleegd. Daarmee zou het vertrouwen mogelijk hersteld kunnen worden, legt de ILT uit. Maar volgens de Inspectie “waren er in de tussentijd geen maatregelen genomen om de naleving van de vervoerswetgeving te verbeteren”.

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl