SLIMMER REIZEN

Arcadis en Antea Group onderzoeken ov-verbinding omgeving Schiphol

Schiphol Airport
Antea Group en Arcadis onderzoeken OV-verbinding tussen Amsterdam - Schiphol – Hoofddorp. Chris worldwide / Shutterstock

De ingenieurs- en adviesbureaus Antea Group en Arcadis gaan onderzoeken hoe het openbaar vervoer tussen Amsterdam en Haarlemmermeer kan worden verbeterd. De gunning aan beide partijen, die gezamenlijk zullen optrekken, loopt maximaal acht jaar. Gekeken zal worden naar slimme oplossingen zoals de uitbreiding van het busvervoer en het spoor bij Schiphol.

Behalve advieswerk voor de ov-knooppunten bij Schiphol, kijken Antea Group en Arcadis ook naar mogelijkheden voor het doortrekken van de Noord/Zuidlijn en een hogere frequentie van de busverbinding in de regio Haarlemmermeer. Het raamcontract omvat onder meer opstellen van een milieueffectrapportage, maatschappelijke kosten-batenanalyse, technische uitwerkingen, ruimtelijke inpassingen en diensten gericht op projectbeheersing.

Internationaal treinverkeer

Het project moet bijdragen aan een betere ov-bereikbaarheid van bestaande en nieuwe woon/werklocaties in de omgeving en aan intensivering van internationaal treinverkeer. Onlangs werd bijvoorbeeld al bekend dat het voortaan mogelijk is om vanuit Brussel – met tussenstops in o.a. Schiphol, Amsterdam en Rotterdam – per trein te reizen naar de Tsjechische hoofdstad Praag.

Gezamenlijk project

De ov-verbinding Amsterdam-Haarlemmermeer (OVAH) is een gezamenlijk project van de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Holland, de Vervoerregio Amsterdam, Royal Schiphol Group, Schiphol Area Development Company en de Nederlandse Spoorwegen.

In samenwerking met deze partijen bestuderen Arcadis, Antea Group, Posad Maxwan en TwynstraGudde oplossingen van capaciteitsproblemen in de Schipholspoortunnel en op de stations Schiphol Airport en Amsterdam Zuid.

Reacties

Ka-Lung To, businesslijndirecteur mobiliteit bij Antea Group, denkt dat de samenwerking met Arcadis vruchtbaar kan uitpakken. “Bij zo’n complex project als dit komen veel belangen bij elkaar. Samen met de opdrachtgever, het projectbureau OVAH, zorgen we met onze sterke combinatie dat we antwoord geven op de vraag hoe we met goed openbaar vervoer de regio toegankelijker maken”, aldus de bestuurder.

“Wij willen met onze kennis en kunde graag bijdragen aan een duurzaam bereikbaar Nederland”, voegt directeur Mobiliteit Tanya Sancisi van Arcadis daar aan toe. “Het gaat hier niet alleen om technische inpassing, maar ook om de effecten op de omgeving. En het past prima bij onze passie: Improving quality of life. Wij kijken uit naar de samenwerking met alle partijen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl