Hogere personeelskosten

Miljardenverlies voor Deutsche Bahn, mede door stakingen

Beeld: trein van Deutsche Bahn
Een trein van Deutsche Bahn bij Utrecht Centraal Shutterstock, Lithuaniakid

Deutsche Bahn is vorig jaar diep in de rode cijfers beland, mede door de spoorstakingen in Duitsland. Het verlies van het Duitse staatsbedrijf bedroeg 2,4 miljard euro. Ook kampte de nationale spoormaatschappij met fors hogere kosten voor bijvoorbeeld personeel.

Duitse spoorvakbonden legden vorig jaar geregeld het werk neer om eisen voor hoger loon kracht bij te zetten. Ook dit jaar is er regelmatig gestaakt op het Duitse spoor, met grote verstoringen van het treinverkeer.

Verder had Deutsche Bahn te maken met hogere rentekosten. Het bedrijf heeft forse schulden om investeringen in vernieuwing van het spoor te kunnen betalen. Daarmee zijn miljarden gemoeid. Er zijn steeds vaker vertragingen van treinen door problemen met verouderde infrastructuur. Om financieel sterker te staan verkocht Deutsche Bahn vorig jaar zijn buitenlandse dochter Arriva voor miljarden euro’s.

De omzet ging met 13 procent omlaag tot 45,2 miljard euro omdat door de stakingen inkomsten werden misgelopen. Ook merkte het bedrijf de lagere vrachttarieven bij de logistieke dochter DB Schenker. Deutsche Bahn is bezig met een verkoop van dat bedrijfsonderdeel.

Wel zag de spoormaatschappij het aantal passagiers toenemen, ondanks de stakingen. Vorig jaar werden ongeveer 1,8 miljard reizigers vervoerd, een toename van bijna 6 procent.

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: ANP