Storing

Wisselstoring Schiphol verholpen, treinverkeer komt weer op gang

NS-trein op station Schiphol. Foto: Shutterstock, Rostislav Glinsky

De wisselstoring die het treinverkeer tussen Amsterdam en Schiphol woensdagochtend platlegde, is verholpen. Het treinverkeer wordt vanaf 09.30 uur weer opgestart, meldt een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail. Het probleem kwam voort uit een beveiligingssysteem van de wissels, maar dat is nu opgelost.

De storing bij vier wissels die van essentieel belang zijn voor de bereikbaarheid per trein van de luchthaven ontstond woensdag rond 06.00 uur. Tussen Amsterdamse stations en Schiphol was erdoor geen treinverkeer meer mogelijk, er reden enkel nog een paar treinen vanuit Leiden naar de luchthaven. Reizigers kregen van de NS het advies op andere manieren van en naar Schiphol te reizen. Ook dinsdagavond waren er al problemen op het spoor rond de luchthaven. Toen zorgde schade aan een bovenleiding in een van de Schipholtunnels ervoor dat er minder treinen van en naar Schiphol reden.

Een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail laat weten dat het erop lijkt dat de twee incidenten los van elkaar staan. De schade aan de bovenleiding is in de nacht van dinsdag op woensdag gerepareerd. Die werkzaamheden werden woensdag rond 07.00 uur afgerond.

Cruciale wissels

Maar woensdagochtend uur kwam er de wisselstoring bovenop, zegt de woordvoerder. De storing doet zich voor bij vier wissels die cruciaal zijn voor de bereikbaarheid van Schiphol. Daarom is er geen treinverkeer mogelijk tussen Amsterdamse stations en Schiphol. Vanuit Leiden kunnen mogelijk nog wel een paar treinen rijden, wat dus betekent dat er zeer beperkt treinen naar de luchthaven rijden.

Het kan volgens ProRail, nadat het treinverkeer rond 09.30 uur weer is opgestart, nog even duren voordat alle treinen weer volgens de dienstregeling rijden. Dat komt door de gevolgen van de storing, aldus de spoorbeheerder. “We vinden het vervelend dat dit voor ongemak heeft gezorgd voor reizigers.”

Onderwerpen:

Auteur: Redactie OVPro / ANP