Stap dichterbij

Drenthe steekt miljoenen in trein Coevorden – Bad Bentheim

Het station in Bad Bentheim. Shutterstock, PICTOR PICTURES

De komst van de treinverbinding tussen Coevorden en Bad Bentheim (Duitsland) is weer een stap dichterbij gekomen. Gedeputeerde Henk Jumelet (verkeer en vervoer) constateerde dat woensdag nadat partijen in de Statencommissie hun steun hadden uitgesproken voor het project en de financiële bijdrage van 10 miljoen euro van de provincie Drenthe. De trein moet in 2026 gaan rijden.

“Tof dat dit gaat gebeuren” en “Blij dat de schop nu echt de grond in gaat”, zeiden Benide Bolumba (GroenLinks) en Jasper Aikema (ChristenUnie). Wel willen veel partijen duidelijkheid over de structurele kosten na 2027. Jumelet kan die helderheid nu nog niet geven, maar beloofde dat hij zeker geen blanco cheque gaat uitschrijven.

De komende tijd wordt uitgezocht over welk bedrag het precies gaat. Ook wordt met het ministerie gesproken over de verdeling van deze kosten. “Dat gebeurt ook bij andere lijnen”, aldus Jumelet. Voor de werkzaamheden aan het spoor dragen Drenthe en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen 28,8 miljoen euro bij.

Hele uitdaging

Op het traject gaat elk uur een trein rijden. Het station in Coevorden krijgt hiervoor een extra perron. Volgens Jumelet gaat het verder dan alleen maar het laten rijden van een trein. Hij verwacht veel positieve effecten voor de regio. Nederlanders en Duitsers krijgen veel beter openbaar vervoer waarmee ze naar hun werk, studie of familie kunnen reizen. Eerder noemde hij het “een hele uitdaging om met het openbaar vervoer de grens over te steken”.

Vanuit Drenthe kunnen reizigers over de grens ook makkelijker overstappen op bijvoorbeeld de trein naar Berlijn. De nieuwe verbinding maakt wonen, werken en voorzieningen in de grensregio toegankelijker, aldus de gedeputeerde.

De lijn Coevorden – Bad Bentheim is onderdeel van de plannen voor de Nedersaksenlijn, de spoorlijn die van Groningen via Emmen naar Enschede moet komen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Erik Verheggen

Hoofdredacteur Mobiliteit, ProMedia Group