1.100 banen verdwijnen

Van Hool nog deze maand kopje onder als kapitaalinjectie uitblijft

Van Rool
1.100 jobs verdwijnen bij de Belgische busfabrikant Van Hool, waarvan meer dan 800 al dit jaar. Eric Lalmand / Belga

Er verdwijnen 1.100 banen bij Van Hool. Ruim achthonderd medewerkers van de Belgische busfabrikant verliezen de komende maanden al hun baan. Het nieuws werd maandagochtend bekendgemaakt tijdens een ondernemingsraad van het bedrijf. Ondertussen dreigt Van Hool failliet te gaan als niet voor 31 maart een miljoeneninvesteerder wordt gevonden.

Van de 2.500 banen in het Vlaamse Koningshooikt, verdwijnen er de komende drie jaar 1.100. De ontslagronde gaat direct van start, want co-CEO Marc Zwaaneveld heeft tijdens de ondernemingsraad bekend gemaakt dat er de komende maanden al 830 banen verdwijnen.

Zo’n 1.400 medewerkers die voornamelijk werkzaam zijn op de trailerafdeling behouden hun baan. Tenminste, als Van Hool nog voor zondag 31 maart een investeerder weet te vinden die tussen de vijftig- en honderd miljoen euro heeft om een doorstart en ontslagvergoedingen te kunnen financieren. Als dat niet lukt dreigt een onmiddellijk faillissement.

Volgens Van Hool is het bedrijf in de problemen geraakt door de impact van het coronavirus, hoge energiekosten, een sterke inflatie en de wereldwijde toeleveringsproblemen van onderdelen. De busfabrikant kreeg onlangs een nieuwe klap toen de Vlaamse busmaatschappij De Lijn voor een grote order voor een Chinese concurrent koos.

Noord-Macedonië

Deze website berichtte afgelopen week dat Van Hool stopt met de productie van bussen in België. De productie zal worden verplaatst naar de Van Hool-fabriek in de Noord-Macedonische hoofdstad Skopje. Daar worden al sinds tien jaar meer bussen geproduceerd dan in België.

Ook in Nederland is Van Hool een van de grotere spelers op de busmarkt. Zo rijdt Qbuzz met bussen van Van Hool in de provincies Groningen en Drenthe.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl