Made in North Macedonia

Van Hool stopt busproductie Vlaanderen, honderden banen op de tocht

Van Hool
Busproductie Van Hool verdwijnt uit Vlaanderen, honderden banen op de tocht. Tom Goyvaerts / ANP

De Belgische busfabrikant Van Hool stopt met de productie van bussen in het Vlaamse Koningshooikt. Het bedrijf, dat al enige tijd in crisis verkeert, verschuift de afdeling busbouw naar Noord-Macedonië. Honderden banen staan bij de Belgische tak van het bedrijf op het spel.

Het Belgische De Tijd bracht vrijdag het nieuws, dat in België is ingeslagen als een bom. Volgens de Belgische media heeft ongeveer de helft van het personeel dat aan het werk was in de fabriek, na het nieuws direct het werk neergelegd.

De productie van bussen zal worden verplaats naar de Van Hool-fabriek in de Noord-Macedonische hoofdstad Skopje. Daar worden al sinds tien jaar meer bussen geproduceerd dan in België. Van Hool hoopt met de volledige verhuizing van de busbouw de financiële schade voor het bedrijf te beperken. De trailer- en onderzoeksafdeling blijven vooralsnog wel gevestigd in Vlaanderen.

In Koningshooikt zijn – sinds de opening van de fabriek in Skopje – nog 2.500 mensen werkzaam bij Van Hool. Ongeveer de helft werkt voor de busdivisie, de andere helft voor de trailerafdeling. Bij die laatste afdeling zouden geen banen op de tocht staan. Sinds 2018 produceert Van Hool in Skopje al meer bussen dan in Koningshooikt.

Nederland

In Nederland is Van Hool een van de grotere spelers op de busmarkt. Zo rijdt Qbuzz met bussen van Van Hool in de provincies Groningen en Drenthe. De busmarkt in Nederland groeide in 2023 met 63 procent. Er werden vorig jaar 359 bussen en touringcars zwaarder dan 8 ton op een Nederlands kenteken gezet.

Lees ook:

Aandeel nieuwe zero-emissiebussen in paar jaar tijd verdrievoudigd
Nederlandse busverkopen schieten omhoog, Volvo marktleider

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl