vandalisme

Lokale politiek ontstemd over Haagse stationspiano achter de poortjes

Beeld: de piano op Den Haag Centraal
De piano op Den Haag Centraal in 2023 ANP, Caki Foto, Andre Muller

De gemeentepolitiek in Den Haag is niet te spreken over het weghalen van een piano uit de stationshal. De piano was jarenlang vrij te bespelen in het publieke stationsgedeelte, maar is sinds kort verdreven naar een hoekrand achter de incheckpoortjes. Dit tot ontsteltenis van Elisa van Vliet, fractievertegenwoordiger namens de Haagse ChristenUnie/SGP.

De Haagse politica constateerde onlangs dat de piano – waar zelfs demissionair premier Mark Rutte in het verleden nog eens op heeft gepingeld – niet meer in het openbaar toegankelijke gedeelte van het station te vinden is. “Onbegrijpelijk” schrijft Van Vliet op sociaal mediaplatform X. “De piano is nu ook achter de betaalmuur verdwenen.”

De piano blijkt te zijn weggehaald om dezelfde reden dat ook de publieke zitbankjes onlangs het veld moesten ruimen op het station: ze bleken namelijk ook een aantrekkingskracht te hebben op overlastgevers, met vandalisme als resultaat. Om diezelfde reden werden er eerder op station Rotterdam Centraal ook al bankjes uit het openbare gedeelte van het station verwijderd.

Binnenkort staat er op het gemeentehuis van Den Haag een debat op de planning waarin de kwestie zal worden besproken. De Haagse gemeentepolitiek zal daarbij het gesprek aangaan met NS over het besluit om de bankjes weg te halen. Van Vliet geeft op X aan dat ze het weghalen van de piano zal aankaarten tijdens het debat.

Lees ook:

Onderwerpen:

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl