wegennet ontlasten

Gouda en Zuidplas willen nieuw station op lijn Gouda-Rotterdam

Stationsplein Gouda met op de gebouwen de historische beelden. Foto: Sander van Vliet
Stationsplein Gouda met op de gebouwen de historische beelden. Foto: Sander van Vliet

Als het aan de gemeenten Gouda en Zuidplas ligt, komt er een nieuw treinstation op het traject tussen Gouda en Rotterdam. Het toekomstige station Gouda-Zuidplas is volgens de gemeenten nodig om de naar schatting 35.000 bewoners van de 12.000 nieuw te bouwen woningen in het gebied te bedienen.

“Een mogelijk nieuw treinstation met de naam Gouda-Zuidplas op de lijn Rotterdam-Gouda is haalbaar en kan worden ingepast in de toekomst”, stellen beide gemeenten na onderzoek dat in opdracht van de gemeenten samen met de Regio Midden-Holland is gedaan.

“Uit het onderzoek blijkt dat een station op het kruispunt van wegen en fietspaden aanzienlijke voordelen voor bewoners oplevert door onder andere reistijdwinst en minder verkeersdruk op wegen. Dit wordt versterkt als het station wordt gecombineerd met een snelle buslijn tussen Zuidplas en Lansingerland-Zoetermeer, waardoor een verbinding met de trein naar Den Haag en de RandstadRail ontstaat”, stellen de gemeenten.

Eensgezind

De verantwoordelijke wethouders van beide gemeenten zijn eensgezind in het voornemen. “Het feit dat aangetoond is dat het station praktisch mogelijk is, biedt perspectief aan onze inwoners, bedrijven en regio”, zegt wethouder Daan de Haas van Zuidplas. “Een station op deze locatie kan het nu al drukke wegennet ontlasten en het overstappen op de fiets, bus en trein mogelijk maken”, zegt zijn ambtgenoot Michel Klijmij – Van der Laan uit Gouda in aanvulling.

Het nieuwe station moet uiterlijk in 2030 klaar zijn. Vanaf dat moment moeten er minimaal twee treinen per uur rijden. In 2035 moet dat aantal verdubbelen.

De gemeente Zuidplas bestaat sinds 2010 en is ontstaan uit de fusie van de gemeenten Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle.

Lees ook:

Auteur: ANP