Avenio-trams

Trambaan in Den Haag op de schop voor bredere trams

HTM-tram in Den Haag. Shutterstock, oliverdelahaye

Vanaf de zomer wordt er gewerkt aan de trambaan op de Duinstraat in Den Haag. De sporen, haltes en bovenleiding worden aangepast voor de nieuwe en bredere trams van vervoerder HTM. Aannemer Van Gelder mag met de klus aan de slag. 

De werkzaamheden vinden plaats op de Duinstraat, tussen de Scheveningseweg en de rotonde aan de Westduinweg. Het voornaamste doel is om de sporen verder uit elkaar te zetten en om de haltes van lijn 1 en lijn 11 geschikt te maken voor bredere trams. Verder worden er bovenleidingconstructies vervangen, meldt vakblad Spoorpro.

De klus, met een waarde van bijna 5,9 miljoen euro, is gegund aan Van Gelder. Dit werd op 20 februari bekendgemaakt op TenderNed. In totaal hebben drie partijen zich voor de aanbesteding ingeschreven. De aanbesteding werd gevoerd door de gemeente Den Haag en Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).

Duinstraat Den Haag
De Duinstraat in Den Haag, tussen (links) de rotonde aan de Westduinweg en (rechts) de Scheveningseweg

De nieuwe, ruimere Avenio

De aanpassingen op de Duinstraat zijn nodig omdat de GLT-trams van HTM worden vervangen door de nieuwe, ruimere Avenio (en uiteindelijk ook de TINA). De Haagse tramlijnen worden stapsgewijs geschikt gemaakt voor dit type, in het programma Instroom Nieuwe Trams Haagse Regio (INTHR).

De start van de klus staat gepland op 29 juli 2024. De werkzaamheden zorgen voor een buitendienststelling van tramlijn 1, van 14 oktober tot en met 16 december. Lijn 11 wordt buiten dienst gesteld van 3 oktober tot en met 14 november. Ook het uitrijdspoor tussen lijnen 1 en 11 staat buitendienst, 9 september tot en met 16 december.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Alexander Molendijk

Bron: SpoorPro.nl