feest

NS maakt zich klaar voor carnaval: 250 extra schoonmakers

Beeld: carnavalsband bij station Maastricht
Carnaval voor station Maastricht Shutterstock, Smeerjewegproducties

De Nederlandse Spoorwegen (NS) bereiden zich voor op carnaval, dat komend weekeinde begint. Zo worden er ongeveer 250 extra schoonmakers ingezet op de treinen en stations en zijn conducteurs geïnstrueerd reizigers in de trein op te roepen hun afval mee te nemen. Ook zijn toiletten en winkels op stations langer open en staan buiten stations plaskruizen.

Reizigers die een vieze trein aantreffen, kunnen hier via diverse kanalen melding van doen, zoals via sociale media. Die meldingen komen terecht bij een landelijk team dat de schoonmaak aanstuurt. De extra medewerkers worden bijvoorbeeld ook daar ingezet. “Met carnaval komen meer meldingen binnen, dus dat is iets meer werk dan normaal. Er wordt wel wat achtergelaten in treinen en op stations”, aldus de woordvoerder. “We hopen dat mensen iets verantwoordelijker met afval omgaan. Je wil zelf ook een schone trein aantreffen.”

Per station verschilt het hoeveel extra langer toiletten en winkels open zijn. Reizigers kunnen deze informatie terugvinden in de NS-app, zegt de woordvoerder. Bij “flink wat stations” komen in de buitenruimte rondom stations plaskruizen. Dat regelt de betreffende gemeente, aldus de NS.

De treinen die in de carnavalsregio’s rijden zijn op diverse trajecten op bepaalde tijden, zoals in de avonduren, langer. Er worden dan meer rijtuigen aan treinen toegevoegd. Ook zijn er langere sprinters. “In veel steden is carnaval een regionaal feest, daar rijden vaak sprinters”, aldus de NS.

Structureel schoonmakerstekort

Onlangs kreeg de NS kritiek op hoe vies de treinen de laatste tijd zijn. Vakbond FNV Spoor meldde dat NS-medewerkers zich schamen voor de onreinheid van hun werkplek. Volgens een NS-woordvoerder kwam dat toen door een personeelstekort bij de schoonmaakbedrijven waar de NS mee samenwerkt. Volgens de NS is het tekort met name structureel, en kunnen de schoonmaakbedrijven voor een korte periode als carnaval wel extra mensen vinden. Het structurele tekort gaat over de normale dagelijkse schoonmaakoperatie, aldus de woordvoerder.

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: ANP