Ondanks scheurvorming

Staatssecretaris: toch niet minder treinen op HSL-spoor

Beeld: Vivianne Heijnen
Volgens Vivianne Heijnen hoeft de dienstregeling toch niet te worden afgeschaald Shutterstock, Jeroen Meuwsen Fotografie

De dienstregeling op de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Rotterdam hoeft toch niet te worden verminderd, zei demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) voor aanvang van de ministerraad. Hetzelfde aantal treinen kan op het traject blijven rijden, bevestigt NS, alleen rijden de treinen soms wel wat langzamer.

Spoorbeheerder ProRail meldde donderdagavond dat per direct een derde minder treinen over het hogesnelheidsspoor zou kunnen rijden als gevolg van een snelheidsbeperking. Op enkele viaducten en bruggen is het mogelijk niet veilig genoeg om met hoge snelheid te rijden.

“De treinen kunnen blijven rijden zoals mensen dat gewend zijn”, zei de bewindsvrouw. “Wel soms wat langzamer, maar het zal geen invloed hebben op de hoeveelheid treinen.”

De NS laat weten dat het inderdaad mogelijk is om alle treinen te laten rijden.¬†Machinisten moest donderdag handmatig aangegeven worden waar ze minder hard konden rijden. “Sinds vanochtend heeft ProRail dit in de computersystemen verwerkt, waardoor machinisten dit zien in de trein. Daarom is vanochtend besloten toch alle treinen te laten rijden en dat gaat goed. Hoe lang dat gaat duren is nog onduidelijk.” NS bekijkt nog wat de beperkingen betekenen voor de dienstregeling de komende dagen.

Op de route wordt al op een punt langzamer gereden omdat in een viaduct “beginnende scheurvorming” is ontdekt. Dat is het gevolg van een constructiefout. Andere bruggen en viaducten hebben mogelijk dezelfde problemen omdat ze een vergelijkbaar ontwerp hebben.

Lees ook: 

Auteur: ANP