Groningen

Aanbesteding waterstoftreinen Arriva loopt uit op mislukking

Groningen,-,The,Netherlands,,March,7,2020:,The,First,Hydrogen
Waterstoftrein op het station in Groningen tijdens een proef in 2020. Foto: Shutterstock, Sander van der Werf

De provincie Groningen heeft geen fabrikant kunnen vinden die vier treinen wil bouwen die op waterstof rijden. De aanbesteding is mislukt. Dat bevestigt een provinciewoordvoerder na berichtgeving door RTV Noord.

“Om toch een volgende stap in de verduurzaming van het regionale spoor in Groningen te kunnen maken, onderzoeken de provincie Groningen en vervoerbedrijf Arriva welke opties er nog zijn om met waterstoftreinen te gaan rijden”, zegt de woordvoerder.

Groningen streeft ernaar om in 2035 alle treinen op de regionale spoorlijnen in de provincie te laten rijden zonder dat die schadelijke stoffen uitstoten. Als voorbereiding hierop tekenden de provincie en Arriva een overeenkomst voor de aanschaf van vier nieuwe waterstoftreinen.

Brandstofcel

Waterstoftreinen hebben speciale brandstofcellen die waterstof mengen met zuurstof en dit omzetten in elektriciteit. Met deze treinen willen de provincie en Arriva de komende jaren zoveel mogelijk kennis en ervaring opdoen. Daarbij gaat het onder meer om het testen van systemen en technieken met waterstof.

In 2020 deden de provincie en Arriva al meerdere testen met het rijden en tanken van een waterstoftrein. De provincie noemde de resultaten indertijd veelbelovend.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie OVPro / ANP