Zes dagen

Grootste Duitse treinstaking ooit is begonnen

Deutsche Bahn grensoverschrijdende treinvervoer. Foto: Pixabay/Jürgen

Machinisten van staatsspoorbedrijf Deutsche Bahn (DB) zijn in de nacht van dinsdag op woensdag begonnen aan hun zesdaagse staking. Het is de langste Duitse staking ooit op het spoor, in een langslepend conflict over arbeidsvoorwaarden en salaris tussen DB en vakbond GDL. Naar verwachting komt het treinverkeer in Duitsland grotendeels stil te liggen.

Het is de derde staking sinds de onderhandelingen over een nieuwe cao in november begonnen. GDL eist een loonsverhoging voor het spoorwegpersoneel om de gestegen inflatie. Ook wil de bond een kortere werkweek van 35 uur, waarbij medewerkers wel hetzelfde salaris behouden. Vrijdag deed DB met een nieuw aanbod nog een laatste poging om de staking te voorkomen. Maar daar gingen GDL en de vakbondsleden niet in mee. Het was daarmee de vierde keer dat de vakbond het overleg afbrak.

Hinder

Reizigers die vanuit Nederland richting Duitsland willen, ondervinden ook hinder van de staking. Zo heeft NS aangekondigd vanaf woensdag tot en met volgende week maandag alle ICE International-treinen naar Duitsland te schrappen, net als de intercity naar Berlijn. De Nightjet-treinen naar Oostenrijk en Zwitserland rijden van dinsdag tot en met zondag niet, aldus de NS.

Ook in het goederenspoorvervoer wordt overigens gestaakt. Die actie begon dinsdag al, om 18.00 uur. Beide spoorstakingen duren tot en met maandag 18.00 uur.

Auteur: ANP