Den Haag en omstreken

Nachtbussen van HTM maken vanaf april een comeback

Beeld: een bus van HTM in Rijswijk
De nachtbussen van HTM rijden onder andere in Rijswijk, Den Haag, Wassenaar, Zoetermeer en Delft Shutterstock, Joachim Ulrich Seibert

De nachtbussen van HTM gaan vanaf 26 april 2024 weer rijden. Sinds 2020 hebben de nachtbussen niet meer gereden, vanwege de coronapandemie en personeelstekorten. Dat laatste is nog steeds een probleem waar de dagelijkse dienstregeling nog altijd onder lijdt. Desondanks gaan de nachtbussen eind april weer de weg op.

Zowel de Zoetermeerse gemeenteraad als het Haagse gemeentebestuur hebben de vurige wens om weer nachtbussen te laten rijden. De kwestie is opgenomen in het coalitieakkoord. “Daarom hebben we onderzocht hoe we alle nachtbussen kunnen laten rijden op de vrijdag- en zaterdagnachten”, zegt HTM-directeur Jaap Bierman. De vervoerder heeft daartoe eerder een voorstel ingediend bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en die is nu akkoord.

De bussen zullen elke twee uur gaan rijden in plaats van elk uur. De helft van de lijnen start om 01.00 uur ’s nachts, de andere helft een uur later. Welke lijnen dat zullen zijn maakt HTM dit voorjaar bekend.

Personeel verleiden

Om de nachtbussen weer te kunnen laten rijden, huurt HTM extra buschauffeurs in die de vrijgekomen dagdiensten gaan opvangen. “Onze formatie buschauffeurs is nog niet op het gewenste niveau. HTM werkt er dan ook hard aan om zoveel mogelijk buschauffeurs, maar ook trambestuurders en ander personeel te verleiden om bij HTM te werken of te blijven werken”, aldus Bierman.

De directeur benadrukt dat de nieuwe chauffeurs zullen worden opgeleid om met de bussen te kunnen gaan rijden.”We monitoren nauwgezet hoe een en ander gaat verlopen en nemen dan de passende maatregelen die nodig zijn op basis van de beschikbaarheid van onze buschauffeurs”, zo besluit Bierman.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink