The MaxiMile Challenge

VDL’s nieuwe generatie Citea imponeert met indrukwekkende prestaties

Rob Mol, Managing Director bij VDL Bus & Coach Nederland BV. Foto: VDL Groep

VDL Bus & Coach heeft in 2023 een glansrijk testresultaat geboekt met haar nieuwe openbaar vervoersbus. De nieuwe generatie Citea leverde een indrukwekkende prestatie tijdens ‘the MaxiMile Challenge’. “Deze test, ontworpen om de beloftes van de 100 procent elektrische stadsbus te bevestigen, heeft niet alleen de gestelde doelen overschreden maar ook de weg vrijgemaakt voor de toekomst van duurzaam openbaar vervoer”, aldus Rob Mol, Managing Director bij VDL Bus & Coach Nederland BV.

In een streven naar realisme werd een demovoertuig van de nieuwe generatie Citea ingezet, beladen tot 16.500 kilogram om een realistische passagiersbelasting te simuleren. Het accupakket van 490 kWh en het LF-122 voertuig vormden samen een krachtige combinatie die het vertrouwen in elektrische mobiliteit versterkte.

De test, uitgevoerd op diverse buslijnen in Eindhoven en omgeving, omvatte SORT-routes met variërende snelheidsregimes inclusief de uitvoering van alle stops op de routes. “Gedurende de test zijn de gestelde doelen van minimaal 500 kilometer afstand, meer dan 24 uur continu rijden en een SORT-2 inzet niet alleen gehaald, maar deze werden ruimschoots overtroffen”, aldus Mol.

Triomftocht

Bij de eerste chauffeurswissel na vier uur rijden toonde de Citea al een kilometerstand van 74 met een batterijstatus van 87 procent. De volledige test werd een triomftocht met een indrukwekkende afstand van 547 kilometer en een gemiddelde snelheid van 20,84 kilometer per uur. Dit alles zonder tussentijds laden, zelfs tijdens warme nazomerdagen.

De behaalde resultaten gaan verder dan alleen de efficiëntie van de nieuwe Citea. “Ze beloven een toekomst waarin klanten kunnen kiezen voor kleinere batterijpakketten, wat niet alleen prijs- en gewichtsreducties betekent, maar ook flexibiliteit biedt bij het laden. Niet langer gebonden aan snellaadsessies en beperkte aansluitingen opent dit nieuwe perspectieven voor de robuustheid van de operatie”, vertelt de directeur.

Toonaangevend

VDL Bus & Coach heeft met de ‘MaxiMile Challenge’ niet alleen de capaciteiten van de nieuwe generatie Citea onderstreept, maar ook de weg geplaveid voor een veelbelovende toekomst in duurzaam openbaar vervoer. Als onderdeel van VDL Groep blijft VDL Bus & Coach ook in 2024 een toonaangevende kracht in de transitie naar zero-emissie vervoer. 2023 markeert een hoogtepunt in dit streven, en we kijken uit naar wat de toekomst zal brengen op het gebied van duurzame mobiliteit.

VDL Groep, een internationaal industrieel familiebedrijf met zijn hoofdkantoor in de Brainportregio Eindhoven, rust op een fundament van samenwerking en kracht. De onderneming zag het levenslicht in 1953, en nu, 70 jaar later, leidt de derde generatie van de familie Van der Leegte het bedrijf. Met een team van meer dan 16.000 medewerkers is VDL Groep actief in negentien landen.

Auteur: VDL Groep