'belangenverstrengeling'

Duitse machinisten staken opnieuw, Deutsche Bahn spant rechtszaak aan

Een trein van Deutsche Bahn
Een trein van Deutsche Bahn. Foto ter illustratie Shutterstock, Jiaye Liu

De Duitse treinbestuurdersvakbond GDL heeft opgeroepen tot een nieuwe landelijke staking, zo maakte de vakbond zondag bekend. De staking begint woensdag en duurt drie dagen. Volgens Deutsche Bahn zorgt de staking voor ‘enorme verstoringen’. De spoorwegmaatschappij is het oneens met de staking en is een rechtszaak gestart.

 Aanleiding voor de geplande staking is het vastlopen van de loonbesprekingen met het staatsbedrijf Deutsche Bahn (DB) en andere spoorwegmaatschappijen. De GDL wil onder meer dat de werkweek van mensen die in diensten werken van 38 naar 35 uur gaat en dat het loon met 555 euro per maand stijgt. Ook wil de bond een eenmalige inflatiecorrectie van 3000 euro.

‘Absoluut onnodig’

“Deze staking is absoluut onnodig en wij denken dat het ook juridisch niet is toegestaan”, aldus HR-directeur Martin Seiler van Deutsche Bahn. De spoorwegmaatschappij is op 3 januari een rechtszaak gestart tegen de vakbond, die zij beschuldigt van belangenverstrengeling. GDL heeft namelijk een uitzendbureau opgericht genaamd ‘Fair Train’. Dat maakt de vakbond volgens DB zowel werkgever als werknemersvertegenwoordiger, en dus niet meer in staat om op te treden als vakbond in de onderhandelingen met Deutsche Bahn.

De vakbond noemt de rechtszaak van DB een ‘rookgordijn’. “De valse veronderstelling dat de GDL met Fair Train zowel werkgever als vakbond is, toont des te meer de wanhoop aan van Deutsche Bahn, die geen enkel middel schuwt om ons uit de schakelen”, zo schrijft GDL.

Sinds het begin van de loononderhandelingen begin november heeft de GDL al twee keer treinen voor personenvervoer tot stilstand gebracht met 20 uurs- en 24 uursstakingen. Met spoorwegmaatschappijen Go-Ahead en NETINERA heeft GDL inmiddels al wel een akkoord bereikt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Laura Houtenbrink