dubbele moraal

ChristenUnie vindt dat NS met twee maten meet bij demonstraties

Een Pro-Palestijnse demonstratie
Eerder vond op Utrecht Centraal een pro-Palestinademonstratie plaats Oscar Brak/NurPhoto/Shutterstock

De ChristenUnie heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van een incident op Utrecht Centraal, dat in november plaats vond. Daar werd een flyeractie van christelijke jongeren verboden door NS, terwijl een pro-Palestinademonstratie een paar dagen eerder wél mocht doorgaan.

Zo’n 35 jongeren deelden flyers uit en zongen liederen. Ook hing er een poster met daarop de tekst ‘Jesus is the only way to heaven’. “Ik zag direct dat de boa’s onze actie niet oké vonden”, zo vertelde een van de jongeren destijds aan cvandaag. “Wat ik vernam is dat ze wilden dat we stopten met het uitdelen van de flyers en dat we de poster weg zouden doen. Tegen ons werd gezegd dat het ‘propaganda’ was.” Een pro-Palestijns protest dat een paar dagen eerder plaatsvond, mocht wel doorgaan.

Onwenselijk

NS reageerde destijds dat zij ‘demonstraties en manifestaties, ongeacht de inhoud, op een station onwenselijk vinden’. “Een station is in principe gebouwd om heel veel mensen door te laten stromen. Met een demonstratie creëer je dus precies het tegenovergestelde, namelijk dat je mensen niet kan laten doorstromen. We zijn een ov-knooppunt en we willen dat dat veilig bereikbaar is.”

De NS zei het gevoel van onrecht van de studenten te begrijpen. “Maar het is altijd wel een moeilijke afweging om te maken voor het centrale gezag. Die pro-Palestinademonstraties werden door honderden tot duizenden mensen bijgewoond. Als je die het station wil uitzetten, lukt dat niet met een vriendelijk woord. Als je echt doorzet, dan heb je het over inzet van de ME. De vraag is of de situatie daar beter van wordt.”

Kamervragen

Inmiddels heeft de ChristenUnie Kamervragen gesteld over het incident aan ministers Dilan Yesilgöz (Justitie), Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Vivianne Heijnen (IenW). Zo vragen zij of de ministers de mening delen dat het flyeren van de jongeren gezien kan worden als ‘propaganda’, of juist als vrijheid van meningsuiting en godsdienst. Ook vragen zij of de ministers of zij de actie zien als een demonstratie, en of deze wel bestempeld kan worden als hinderlijk.

Ook vragen de indieners of de ministers de mening delen dat er sprake is van een ‘onuitlegbare situatie als bij een massale betoging, met hinder voor reizigers, waarbij antisemitische leuzen zijn gebezigd, niet wordt ingegrepen’, maar bij de christelijke demonstratie wel. Op social media schrijft indiener Don Ceder dat ‘de verhoudingen zoek zijn’.

Vorige maand trokken NS en ProRail al aan de bel over demonstraties op stations. Aan de ene kant leiden de protesten “mogelijk tot overlast en onveilige situaties”, aan de andere kant erkenden de NS en ProRail dat demonstreren een grondrecht is dat terecht wettelijk zeer goed is beschermd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Laura Houtenbrink