arbeidsconflict

Overijsselse gedeputeerde in gesprek met buschauffeurs

Provinciehuis Overijssel
Foto: Provinciehuis Overijssel.

De Overijsselse gedeputeerde Martijn Dadema gaat op verzoek van Provinciale Staten in gesprek met buschauffeurs van vervoerder Arriva in de regio Twente. Volgens de PvdA en de SP dreigt “een ernstig arbeidsconflict” omdat Arriva – dat afgelopen weekeinde het vervoer in Twente overnam van Keolis – zich niet zou houden aan afspraken over onder meer werktijden.

“We zijn ons kapot geschrokken van de gesprekken die we hebben gehad met buschauffeurs”, zei PvdA-Statenlid Emma Peetsma. Ze vroeg Dadema, die mobiliteit in zijn portefeuille heeft zitten, om ook te gaan praten met chauffeurs. De gedeputeerde beloofde dat te gaan doen, hoewel hij zegt via ambtenaren heel andere signalen te krijgen. “Wat we van Arriva horen en wat onze ambtenaren vernemen van chauffeurs en reizigers, is anders dan wat u hoort”, zei hij tegen Peetsma.

Arbeidsconflict

Toch gaat Dadema (GroenLinks) “op korte termijn” in gesprek met de chauffeurs die sinds kort voor Arriva werken “om te horen wat hun zorgen zijn”. Hoewel de provincie concessieverlener is, wil de gedeputeerde naar eigen zeggen echter wel voorkomen dat hij als “bemiddelaar in een arbeidsconflict” belandt.

Vakbond FNV stuurde vorige maand een brandbrief naar de provincie over de situatie van de chauffeurs bij de concessieovergang in de regio Twente. FNV meldde daarin dat Arriva werktijden en diensten wil aanpassen, tot onvrede van de buschauffeurs.

Meer actie

Gedeputeerde Dadema zei eind november in een commissievergadering zich zorgen te maken over de situatie, maar benadrukte toen al dat hij niet als bemiddelaar wil optreden. De PvdA en SP willen dat de provincie dat wel doet. “Wij moeten dit toch kunnen oplossen? Er is meer actie nodig”, aldus Peetsma. “We vinden dat de provincie als concessieverlener een gesprek moet aangaan met de werkgever en wellicht ook de vakbonden. Want de onrust en onvrede zijn allesbehalve verminderd.”

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer

Bron: ANP