Afspraken

Overijssel overweegt juridische stappen tegen EBS wegens gebruik dieselbussen

Bus van vervoerder EBS staat stil op station Zwolle. Foto: ProMedia/Sander van Vliet.

De provincie Overijssel overweegt juridische en financiële stappen te nemen tegen het regionale vervoersbedrijf EBS, omdat die voorlopig met dieselbussen in plaats van elektrische bussen gaat rijden. EBS gaat daarmee volgens de provincie in tegen de afspraken die zijn gemaakt in de ov-concessie. De levering van de bestelde elektrische bussen heeft vertraging opgelopen en daarom gaat EBS gebruikmaken van exemplaren die op diesel rijden.

EBS verzorgt al het busvervoer in het westelijke stuk van Overijssel en een deel van Gelderland. Daar komt nu een groot deel van de provincie Flevoland en een stukje van Overijssel bij. Samen vormt dit de ov-concessie IJssel-Vecht.

Zero-emissie

Omdat de beloofde zero-emissiebussen voorlopig niet geleverd worden, komen er dieselbussen te rijden in het hele concessiegebied. Hoe lang dit duurt, is onbekend. Hoewel de provincie Overijssel er “waarde aan hecht” dat zo de reismogelijkheden in ieder geval in stand blijven, wijst het college van Gedeputeerde Staten er ook op dat EBS niet aan de afspraken voldoet. “Wij beraden ons op de juridische en financiële consequenties van het niet nakomen van de concessie-afspraken”, aldus het college in een brief.

Omdat EBS volgens Overijssel momenteel te weinig chauffeurs heeft, denkt de provincie dat de komende maanden ritten kunnen uitvallen. Sowieso is de dienstregeling al wat afgeschaald.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer

Bron: ANP

3 reacties op “Overijssel overweegt juridische stappen tegen EBS wegens gebruik dieselbussen”

Harm Bisschop|13.12.23|17:09

Eh, gelijke monniken gelijke kappen. Arriva rijdt in Twente nu ook met dieselbussen omdat een deel van de elektrische Volvo bussen niet geleverd konden worden voor 10 december 2023.

Duncan|10.12.23|07:46

Veel OV bedrijven leveren met hun dienstregelingen in feite ook mensenrechtenschendingen.
Cynische modus uit

Maar ja gelijk heb je. Hoe je het mogelijk dat zo bedrijf überhaupt een consessie gebied bemachtigd wat zo groot is.
Steekpenningen? Zou er niet vreemd van op kijken.

Karel de Wit|09.12.23|20:01

Dat EBS überhaupt al diensten mag aanbiedingen in Nederland, is te zot voor woorden! De enige aandeelhouder van EBS, Egged Bus Systems, staat op de VN-lijst van organisaties betrokken bij mensenrechtenschendingen