IT-oplossing voor defecte roltrappen en liften op stations
Stations in Nederland worden al geruime tijd geplaagd door defecte roltrappen en liften. Hier ondervinden reizigers die voor hun reisbeweging afhankelijk zijn van deze faciliteiten grote hinder. “Het gebeurt zelfs dat reizigers wordt geadviseerd een station verder te reizen wanneer er op het station van bestemming een lift stuk is”, zegt Van Aartrijk. “De reiziger kan terugreizen en via de andere richting aankomen op het perron waar de lift niet stuk is. Liever weet je al veel eerder waar je aan toe bent, zodat slimmere oplossingen mogelijk worden”, vervolgt hij.
Negatieve reizigerervaring
Kapotte roltrappen en liften veroorzaken vertragingen, aangezien reizigers gedwongen worden alternatieve routes te zoeken. Dit leidt tot grote frustratie en ongemak, vooral tijdens drukke periodes waarin efficiƫnte doorstroming van cruciaal belang is. De algehele reiservaring van reizigers wordt aanzienlijk aangetast wanneer essentiƫle voorzieningen niet operationeel zijn. Dit kan resulteren in een negatieve perceptie van het openbaar vervoer en kan potentiƫle reizigers ontmoedigen om voor deze vorm van vervoer te kiezen.
Aan de andere kant is het voor de vervoerder op dit moment lastig om de liften en roltrappen op een eenvoudige en efficiƫnte manier te monitoren. Vaak hebben zij te maken met veel verschillende leveranciers, een diversiteit aan systemen en onderhoudscontracten.
Proactief onderhoud
Daarom heeft InTraffic, samen met OrangeNXT iets bedacht om dit probleem preventief te tackelen en een betere dienstverlening aan reizigers te verrichten.Ā “Met onze IoT monitoring oplossing generen we realtime signalen over de status van liften en roltrappen op Ć©Ć©n platform. Hierdoor kunnen niet alleen defecten verholpen worden, maar er kan ook proactief gehandeld worden door vroegtijdige tekenen van storingen op te sporen”, aldus Linders.
Onze IoT-oplossing is leverancier onafhankelijk en beperkt zich niet tot specifieke vervoerders.
Het kan geĆÆntegreerd worden in de processen van verschillende aanbieders. “Het onderhoudsteam van de vervoerder behoudt de controle over het proces van monitoring tot reparatie. Vervolgens is er de mogelijkheid om indien nodig externe leveranciers in te schakelen”, zegt Linders.
Reisinformatie
Een opmerkelijk kenmerk van het product is de vertaalslag naar reisinformatie. InTraffic zorgt ervoor dat reizigers via verschillende kanalen worden geĆÆnformeerd zoals reisplanner-apps, informatieschermen in voertuigen en websites. āUit onderzoek kwam naar voren dat reizigers, die afhankelijk zijn van het lift- of roltrapsysteem op een station een betere ervaring hebben wanneer zij van te voren op de hoogte zijn gebracht van eventuele storingen. Daar kunnen zij dan hun reisgedrag op aanpassenā, aldus Van Aartrijk.
Uitrol
Dit project illustreert hoe innovatieve technologieĆ«n ingezet kunnen worden om niet alleen problemen op te lossen, maar ze zelfs te voorkomen, wat resulteert in een verbeterde reiservaring voor iedereen. “We kijken uit naar verdere ontwikkelingen en hopen dat dit initiatief als voorbeeld kan dienen voor steden wereldwijd die streven naar een inclusiever openbaar vervoer”, sluit Linders af.
Kan ProRail niet beter zijn aandacht besteden aan infrastructuur? Havenspoor, Kijfhoek, Waalhaven, dassenburchten, Zeeuwse Lijn, en ga zo maar door? Of zitten de directeuren te wachten op kerstpakketten?
Een goed SLA afsluiten met een liftenboer. Want liften met onderhoud/voorraden zelf willen managen moet ProRail toch niet willen. Ook begrijp ik dat de partner hier business wil genereren, maar er zijn grotere problemen bij spoor-infra in Nederland