125.000 euro

Kinderen gratis met de bus in Noord-Holland

Bus Connexxion Station Hoorn (foto: provincie Noord-Holland)
Foto: Bus Noord-Holland Provincie Noord-Holland

Kinderen tot 12 jaar kunnen vanaf 23 december gratis de bus gebruiken in een groot deel van Noord-Holland, op voorwaarde dat ze reizen onder begeleiding van een volwassene. De provincie trekt hier jaarlijks 125.000 euro extra voor uit.

Het gratis vervoer geldt alleen in Noord-Holland Noord en Haarlem/IJmond, de gebieden waar de provincie opdrachtgever is voor het busvervoer. Voor de Gooi en Vechtstreek loopt sinds 2020 al een vergelijkbare regeling. Amsterdam besloot onlangs dat kinderen gratis met bussen, trams en metro’s kunnen blijven reizen in de hoofdstad.

Aantrekkelijk

“Door kinderen gratis te laten meereizen, maken we het ov aantrekkelijker voor gezinnen”, zegt gedeputeerde Jeroen Olthof.  “En als kinderen op jonge leeftijd al leren het ov te gebruiken, kiezen zij later ook vaker voor het ov.” De kosten voor een busritje gaan volgend jaar niet omhoog, werd in oktober bekend. In Noord-Holland blijven komend jaar evenveel bussen rijden als in 2023.

In de provincie Utrecht kunnen kinderen van 4 tot en met 11 jaar al gratis met de bus of de tram als ze in gezelschap zijn van hun ouders. Een proef hiermee in de zomer- en herfstvakantie beviel goed en loopt volgend jaar door, besloot het provinciebestuur vorige maand.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer

Bron: ANP