Verzakking

Herstel spoor Zeeland gaat mogelijk weken duren

Werkzaamheden treinwissels.
Foto: Werkzaamheden aan het spoor. Foto ter illustratie. APChanel

ProRail heeft langer nodig om de verzakkingen op de Zeeuwse lijn te herstellen. De spoorbeheerder dacht in eerste instantie al het spoor in de nacht van zondag op maandag te repareren, maar trekt daar nu meer nachten voor uit. Het gaat naar verwachting zelfs weken duren. Overdag kunnen de treinen wel gewoon rijden.

Door de verzakkingen is dat nu nog een trein per uur, omdat slechts met 40 kilometer per uur over het spoor tussen Vlissingen en Roosendaal gereden kan worden. Dat kunnen er deze week nog wel meer worden, maar daarvoor moeten eerst borden met snelheidbeperkingen langs het spoor worden geplaatst, zodat machinisten exact weten waar ze snelheid moeten minderen. ProRail meldde woensdag dat dat in de nacht naar donderdag zou gebeuren, maar dat wordt waarschijnlijk pas vrijdag overdag.

53 kilometer

Meldingen van verzakkingen zijn gedaan langs 53 kilometer spoor, onder meer bij Goes en ’s Heer Arendskerke. De verzakkingen komen door de vele regen van de afgelopen tijd. Omdat in Zeeland de ondergrond voornamelijk bestaat uit klei, wordt het water slecht afgevoerd, wat leidt tot verzakking. Volgens een woordvoerster van ProRail heeft vooralsnog alleen Zeeland last van verzakkingsproblemen.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer

Bron: ANP