cao-onderhandelingen

Cao-onderhandelingen met NS gaan gestaag verder

FNV
Foto: FNV kantoor. Foto ter illustratie. PixelBiss

De cao-onderhandelingen bij NS op 14 november hebben belangrijke punten aan het licht gebracht. De ochtendsessie behandelde vakbondsvoorstellen van twee weken eerder, terwijl de middag gewijd was aan werk/privé-aangelegenheden. Deze week staat de volgende onderhandelingsronde gepland. 

Een opmerkelijk discussiepunt was de Automatische Prijs Compensatie (APC). Het voorstel is zonder inhoudelijke discussie afgewezen, terwijl er een sterke wens van 90 procent van het personeel voor APC is, aldus FNV Spoor.

Op het gebied van loononderhandelingen is er nog geen overeenstemming bereikt. NS biedt een structurele loonsverhoging van 2 procent per 1 januari 2024 en 1,8 procent per 1 oktober 2024 aan, wat resulteert in een effectieve stijging van 2,45 procent voor 2024.

Vast contract

Uitzendkrachten blijven een discussiepunt tijdens de onderhandelingen, aldus FNV. Vakbonden streven naar een verbetering van de positie en werkzekerheid door na zes maanden een vast contract aan te bieden. NS stelt echter voor om dit pas na 30 maanden te doen.

“Degene die in een blijvende behoefte voorziet en geschikt is bevonden voor in dienst treden bij werkgever, wordt een arbeidsovereenkomst aangeboden voor een jaar en na een jaar een vaste aanstelling bij NS”, valt nu te lezen in de cao. NS maakt volgens FNV Spoor misbruik van de tussenzin “in een blijvende behoefte voorziet”. “NS laat onder andere bij de klantenservice uitzendkrachten tot wel 5,5 jaar als uitzendkracht in grote onzekerheid. Dat misbruik is asociaal en moet wat ons betreft stoppen”, schrijft de vakbond daarover.

Positieve ontwikkelingen

Volgens FNV zijn er ook positieve ontwikkelingen. Er komt een verbetering van de buitenlandvergoeding aan en tevens overweegt men het voorstel om maximaal vier wachtdagen bij ziekte af te schaffen. NS stelt wel voor om de extra zorgdag te laten vervallen.

De reiskostenvergoeding wordt herzien, waarbij NS tegemoetkomt aan bezwaren en het reizen met de auto niet langer verplicht stelt. Wat betreft nachtarbeid is NS bereid om voor enkele functiegroepen de leeftijdsgrens voor vrijstelling van nachtarbeid te verlagen, aldus de berichtgeving vanuit FNV.

Verder zijn er onderzoeken voorgesteld voor het inkrimpen van het loongebouw, het verbeteren van de positie van wachtdienst, en het plannen van eigen werk. Deze onderzoeken vinden gedurende de looptijd van de nieuwe cao plaats.

Nieuwjaarsdag

De volgende onderhandelingsrondes zijn gepland op 21 en 22 november, met als doel om voor 1 januari 2024 tot overeenstemming te komen. De uitkomsten zullen een aanzienlijke invloed hebben op de arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden van NS-personeel.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Merijn van Merrienboer