Jaarbeurs

OV Congres ’23: de toekomst van het openbaar vervoer in beeld gebracht

OV Congres '23 OVPro ProMedia
Foto: OV Congres '23. ProMedia

Maar liefst 145 mobiliteitsprofessionals uit de ov-sector namen woensdag deel aan het OV Congres ’23 in de Jaarbeurs in Utrecht. Het evenement bood een platform voor uitwisseling van ideeën en inzichten over de toekomst van het openbaar vervoer en de ontwikkeling in de komende jaren. 

Het congres begon met een inspirerende presentatie over de Zeeuwse Mobiliteitsstrategie 2025. Een onderwerp waar de laatste twee maanden veel om te doen is geweest. Er bleek namelijk geen enkele vervoerder geïnteresseerd te zijn in de nieuwe concessie. De sessie werd gehouden door Jeroen de Buck, wethouder mobiliteit in Terneuzen, Ron de Bruijn, programmacoördinator Living Lab Slimme Mobiliteit bij de provincie Zeeland en Tobias van Muijden, Country Manager Benelux, bij carpoolplatform Nabogo. Het drietal lichtte de plannen voor de kustprovincie uitvoerig toe.

Allround opleiding

Henri Janssen van FNV en Mascha van der Heijden van NS behandelden het nijpende probleem van personeelstekort in het openbaar vervoer. Dringende maatregelen zijn nodig om personeel te werven. Janssen liet een proefballon op. Zijn idee: allround opleidingen voor de ov-sector. “De sector moet samen investeren in nieuwe aanwas. Streek- en stadsvervoer, maar ook regionaal en nationaal ov moeten dit probleem samen tackelen”, klonk zijn boodschap. Het opzetten van een breed opleidingsinstituut zou het personeelstekort kunnen aanpakken. Mascha van der Heijden kwam namens NS de ideeën toelichten. Daar lijken de panelen steeds verder te verschuiven van “geen behoefte aan” naar “we moeten de mogelijkheid onderzoeken”. De proefballon werd opgepakt door de zaal en er volgde interessante discussies. Niet alleen over geld, maar ook over hoe de opleidingen inhoudelijk in elkaar moeten zitten.

Tekst gaat verder onder foto. 

OV Congres '23
Foto: Jana Kirchen van MAN gaf op het OV Congres ’23 een presentatie over autonomous driving

Autonoom rijden

Jana Kirchen kwam vanuit München om te spreken over autonoom rijdende bussen. Ze is product Strategy Manager Bus Automation bij MAN en deelde inzichten over de groeiende vraag naar geautomatiseerde bussen in de industrie en benadrukte de noodzaak van voorbereiding. Ze pleitte voor het opzetten van controlecentra voor autonome voertuigen. In Duitsland zijn ze al iets verder dan hier in Nederland. Daar zijn inmiddels de eerste proeven met autonome lijnbussen gestart in München en in Berlijn.

Panelgesprek

De dag werd afgesloten met een in panelgesprek onder leiding van dagvoorzitter Marc Maartens. Hij bevroeg de panelleden over hun visie op het ov in de komende jaren. Mark Thoma, Manager Commercie bij Transdev Nederland, benadrukte de noodzaak van flexibiliteit en vraaggestuurd openbaar vervoer om Nederland toegankelijk te houden te midden van de groeiende mobiliteitsvraag.

Nathalie Richters, Manager Mobiliteitsontwikkeling bij ProRail, ging in op de groeiende vraag naar openbaar vervoer en spoor, maar wees ook op de toenemende schaarste aan ruimte, mensen en middelen. Ze sprak over de noodzaak van regie om de hoge ambities voor reizigers en goederen te realiseren.

Tekst gaat verder onder foto.

OV Congres '23
Foto: Panelgesprek op het OV Congres ’23.

Dirk Grevink, Senior beleidsmedewerker mobiliteit en gebieden bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, presenteerde een probleemstelling over de verschraling van het openbaar vervoer en de noodzaak van een meer efficiënt systeem. Hij stelde publiek vervoer voor als een oplossingsrichting om de kosten beter beheersbaar te maken en de kwaliteit voor de reiziger te verbeteren. “Openbaar vervoer aangevuld met publiek vervoer elimineert inefficiënties en biedt betere kwaliteit voor de reiziger”, legde Grevink uit.

Het OV Congres ’23 bood een boeiend perspectief op de toekomst van het openbaar vervoer, met een focus op innovatie, duurzaamheid en het overbruggen van uitdagingen in de sector. Volgend jaar in november vindt het OV Congres ’24 gelijktijdig plaats met de OV Expo.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Merijn van Merrienboer