Tweede Kamer

Onduidelijkheid over vergoeding oplopende kosten Maaslijn na verkiezingen

Maaslijn
De Maaslijn is het spoortraject tussen Nijmegen en Roermond. Foto: Flickr.

Naar aanleiding van de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn volledig te vergoeden, blijven de reacties van de drie grootste partijen in de peilingen verdeeld. De Maaslijn, die dagelijks zo’n 22.000 reizigers tussen Nijmegen en Roermond vervoert, kampt met vertraging en een geschatte kostenstijging tot 358 miljoen euro, 12 miljoen meer dan eerder geraamd.

Limburg wil dat het Rijk de extra kosten op zich neemt en de Maaslijn als rijksproject bestempelt om onverwachte kosten voor de provincie te voorkomen. Tot nu toe is dit niet gelukt, wat tot frustratie leidt bij Limburgse politici.

De VVD, die niet instemde met een herfstmotie in de Tweede Kamer om aan de Limburgse wens te voldoen, blijft ook na de verkiezingen terughoudend over het volledig overnemen van extra kosten. Fahid Minhas, VVD-Kamerlid, ziet wel ruimte voor discussie tijdens de formatie om het Rijk mogelijk meer te laten bijdragen. “We moeten het schaarse belastinggeld op een slimme manier inzetten”, zegt hij.

GroenLinks-PvdA staat daarentegen stellig achter het opvangen van de extra kosten. Kamerlid Habtamu de Hoop benadrukt dat dit snel na de verkiezingen kan worden geregeld bij de behandeling van de begroting voor infrastructuur in de nieuwe Kamer. “We hoeven niet te wachten op een nieuw kabinet”, aldus het Kamerlid.

Nieuw Sociaal Contract heeft nog geen duidelijk standpunt ingenomen over de bekostiging. De partij erkent het belang van mobiliteit in de regio maar heeft nog geen concrete positie ingenomen. Omtzigt stemde eerder tegen de SP-motie.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Merijn van Merrienboer

Bron: ANP

1 reactie op “Onduidelijkheid over vergoeding oplopende kosten Maaslijn na verkiezingen”

Rudolf Fabrie|17.11.23|12:30

Misschien het plan eens wat afschalen en minder luxe uitvoeren.