staking

Duizenden uitgevallen treinen in Duitsland

ICE-trein tussen Nederland en Duitsland
Foto: ICE-trein ter illustratie Shutterstock, Philip Lange

De staking van het Duitse spoorwegpersoneel, georganiseerd door de spoorvakbond GDL, heeft op donderdag geleid tot aanzienlijke verstoringen van het treinverkeer in Duitsland. Deutsche Bahn meldde op haar website dat een “nooddienstregeling” van kracht is, waardoor duizenden treinen niet rijden enĀ  slechts 20 procent van de diensten wordt uitgevoerd.

De staking, die begon op woensdag om 22.00 uur, zal op donderdag om 18.00 uur eindigen. Dit vormt de eerste waarschuwingsactie van GDL in het lopende loongeschil met Deutsche Bahn. De vakbond hoopt met de staking de druk op de spoorwegmaatschappij te verhogen om in te stemmen met hun eisen.

De belangrijkste eisen van de vakbond omvatten een loonsverhoging van 555 euro per maand, een inflatiecompensatiebonus gedurende twaalf maanden, en een kortere werkweek van 35 uur met volledige looncompensatie. Deutsche Bahn heeft aangegeven dat deze eisen niet haalbaar zijn.

Internationale treinen

Internationale treinen van Nederland naar Duitsland, waaronder de ICE International, Intercity Berlijn, en Nightjet-slaaptreinen naar Oostenrijk en Zwitserland, zijn volgens de NS ook getroffen door de staking op het Duitse spoor.

Herstel

De geplande onderhandelingsronde tussen de spoorwegmaatschappij en de vakbond op donderdag en vrijdag is geannuleerd. Deutsche Bahn concentreert zich momenteel op het herstel van het treinverkeer op vrijdag, aldus een woordvoerder.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer

Bron: ANP