Zeeuwse Mobiliteitsstrategie

Rijk investeert 6 miljoen euro in ov-plan Zeeland

Mark Harbers, minister Infrastructuur en Waterstaat
Foto: Minister Mark Harbers. Minister van Infrastructuur en Waterstaat. Jeroen Meuwsen Fotografie

Het Rijk stelt 6 miljoen euro beschikbaar voor het nieuwe openbaarvervoerssysteem in Zeeland. Dat maakten minister Mark Harbers en staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat en de Zeeuwse gedeputeerde Harry van der Maas maandag bekend op een conferentie over bereikbaarheid in Amersfoort.

Zeeland begint komend jaar met het nieuwe vervoerssysteem. Het Rijk investeert in het ov-plan, omdat het een voorbeeld kan zijn voor andere regio’s. “De bereikbaarheid van Zeeland is een lastige puzzel. Ik hoop dat de ervaringen die hier worden opgedaan voor slimme oplossingen in heel Nederland kunnen zorgen”, zegt staatssecretaris Heijnen.

Verder ontwikkelen

De 6 miljoen euro die het Rijk beschikbaar stelt is onder meer bedoeld voor het verder ontwikkelen van een digitaal platform, zodat mensen via apps reizen kunnen boeken en betalen. Ook blijft het mogelijk ritten te boeken via de mobiliteitscentrale.

Het dunbevolkte Zeeland stapt over op een nieuw vervoerssysteem, omdat een aantal grote bussen een groot deel van de dag leeg rondrijdt. Tegelijkertijd is er weinig vervoer beschikbaar in de avonduren en in het weekend. Met het nieuwe systeem moeten dorpen en wijken zeven dagen per week en tot 23.00 uur ’s avonds beter bereikbaar worden.

Gedeputeerde Van der Maas reageerde opgetogen op de bijdrage die het Rijk beschikbaar stelt. “Het is een mooi bedrag. We kunnen het systeem nu nog uitgebreider oppakken dan de bedoeling was.” Zeeland begint volgend jaar met het fijnmazig vervoer op Schouwen-Duiveland, waarna Noord-Beveland volgt. “Met die eerste ervaringen kunnen we ons voordeel doen. Waar nodig kunnen we bijsturen”, zegt de gedeputeerde.

Nieuwe vervoerder

Begin oktober maakte de provincie bekend dat er van de kant van de vervoersmaatschappijen geen interesse was om vanaf 2025 het nieuw ov-plan in Zeeland uit te voeren. Daarom overlegt Zeeland met de huidige vervoerder Connexxion, die niet had ingeschreven op het nieuwe systeem, over het verlengen van de huidige concessieovereenkomst met twee jaar. Ondertussen kan de provincie op zoek naar een vervoerder die daarna het fijnmazige vervoer wil gaan verzorgen.

OV Congres ’23

Op het OV Congres op 15 november in de Jaarbeurs in Utrecht gaat de provincie Zeeland, samen met de gemeente Terneuzen en carpool-app Nabogo, dieper in op het toekomstige openbaar vervoersysteem in de kustprovincie. Meld u hier aan voor het congres!

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Merijn van Merrienboer