Translink

Vergeten fortuin: 30 miljoen euro op verlopen ov-chipkaarten

ov-chipkaart
Foto: ov-chipkaart en briefgeld. Foto ter illustratie. Julia Mershka

Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart, heeft de afgelopen vijf jaar bijna 30 miljoen euro overgehouden aan verlopen ov-chipkaarten. En daar komt mogelijk nog eens 36 miljoen euro bij. Dat schrijft het Algemeen Dagblad (AD). Volgens de krant houdt het bedrijf dit het liefst zo stil mogelijk. 

Uit het jaarverslag van Translink blijkt dat het bedrijf alleen al vorig jaar 9 miljoen euro heeft geïnd van verlopen ov-chipkaarten. Deze trend zet zich al enkele jaren voort. Met de ov-chipkaart die geleidelijk aan overbodig wordt door alternatieven zoals inchecken met een bankpas of telefoon, stijgt het bedrag dat Translink jaarlijks overhoudt aanzienlijk.

Struikelblok

Hoewel reizigers de mogelijkheid hebben om het saldo op hun ov-kaart terug te vorderen, tonen de jaarverslagen aan dat veel mensen hiervan niet op de hoogte zijn of er geen gebruik van maken. Sanne van Galen van reizigersorganisatie Rover wijst erop dat onvoldoende bekendheid geven aan deze mogelijkheid een struikelblok vormt: “Mensen weten onvoldoende dat ze geld van de kaart terug kunnen vragen. Er wordt weinig bekendheid aan gegeven door Translink. Daar gaat het mis”, zegt zij in het AD.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer