Ministerie OCW

Vervoerders overwegen lijnen te schrappen door lagere studentenvergoeding

Minister Dijkgraaf
Foto: Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, Robbert Dijkgraaf Jeroen Meuwsen Fotografie

Stads- en streekvervoerders overwegen in 2024 bus-, tram- en treinritten te schrappen door een dreigende korting van 260 miljoen euro op de vergoeding voor studentenreisrecht. Volgens de vervoerders zou het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) deze verlaging doorvoeren op basis van een recente ‘herijking’, waarbij de vergoeding elke drie jaar wordt aangepast op basis van afgelegde reiskilometers door studenten.

Volgens de vervoerders leidt dit in elk geval tot de conclusie dat het financieel niet haalbaar is, en dat er bezuinigd moet worden op het aanbod, met name op de lijnen voor studenten. Dat meldt De Telegraaf. Het ministerie beweert echter dat de vervoerders vooruitlopen op de zaken.

Pijnpunt

Het pijnpunt is het zogenoemde ‘ijkmoment’, dat tussen medio 2022 en medio 2023 plaatsvond. Volgens de vervoerders reisden toen minder studenten met het openbaar vervoer dan nu, onder andere vanwege de naweeën van de coronapandemie. Hierdoor wordt gevreesd dat een mogelijke korting op de vergoeding nadelige gevolgen heeft voor de bereikbaarheid en toegankelijkheid van het onderwijs.

Motie

Verantwoordelijke minister Dijkgraaf zegt “geen aanleiding” te zien om af te wijken van het gekozen ijkmoment en benadrukt dat de uitkomst van de herijking nog niet bekend is. Donderdag stemde de Tweede Kamer voor een motie die het ministerie vraagt te wachten met het besluit over de korting op de studentenvergoeding tot de behandeling van de OCW-begroting en mogelijke oplossingen aan te dragen.

Arjan van Dijk stelt namens OV-NL dat het verminderen van het aanbod onvermijdelijk lijkt als de plannen van het ministerie van OCW doorgaan. “Maar we kunnen niet anders en zijn gedwongen tot het minder vaak laten rijden van bussen, trams en treinen”, zegt hij daarover in de krant.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Merijn van Merrienboer