Overeenkomst

I Squared Capital koopt Arriva van Deutsche Bahn

Arriva-treinen rijden voortaan op HVO in plaats van diesel. Foto: Flickr/Rob Dammers.

Deutsche Bahn (DB) en I Squared Capital hebben een overeenkomst getekend voor de verkoop van de volledige Arriva Group. Dit omvat alle operationele bedrijven in tien Europese markten. De transactie staat gepland voor 2024 en is onderhevig aan goedkeuring van de Raad van Toezicht van DB en het Federale Ministerie van Digitale en Transportzaken van Duitsland. Eerder berichtte de Financial Times dat bij een verkoop Arriva 1,6 miljard euro waard zou zijn.

Deutsche Bahn verkoopt zijn dochteronderneming Arriva aan de Amerikaanse investeringsfirma I Squared Capital. De Duitse staatsspoorwegmaatschappij wilde al langer af van deze buitenlandse activiteiten, om zo geld vrij te spelen voor investeringen op de eigen thuismarkt.

Arriva, dat in 2010 door Deutsche Bahn werd overgenomen, heeft de afgelopen jaren samen met DB gewerkt aan het stabiliseren van haar bedrijfsvoering na de impact van Covid-19. Het bedrijf heeft aangekondigd de focus te verschuiven naar duurzame groei in relevante markten, wat heeft geleid tot eerdere verkopen, zoals die van Arriva Zweden en Portugal in 2022, evenals Arriva Servië, Denemarken en Polen (bus) dit jaar.

Levin Holle, lid van de Raad van Bestuur voor Financiën en Logistiek en CFO van Deutsche Bahn AG, stelt dat de verkoop aan I Squared Capital Arriva nieuwe mogelijkheden biedt, waaronder de toekomstige elektrificatie van Europese vloten. Echter, de vraag rijst of de nieuwe eigenaar dezelfde inzet zal tonen voor duurzaamheid.

Cruciaal

De komende maanden zullen cruciaal zijn om te bepalen hoe de verkoop van Arriva aan I Squared de toekomst van duurzaam openbaar vervoer in Europa zal beïnvloeden. Het is van essentieel belang dat de betrokken partijen transparantie en duidelijkheid bieden over hun plannen om de verschuiving naar groener transport te ondersteunen en steden schoner te maken.

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Merijn van Merrienboer